Neurenberg, 29.08.2023

Wereldwijde consumentenelektronica markt onder druk

In de aanloop naar IFA Berlijn, een van de toonaangevende wereldwijde evenementen voor Consumer Tech & Durables, onthult GfK-expert Jan Lorbach de nieuwste bevindingen, ontwikkelingen en trends die van invloed zijn op Consumer Electronics (CE). De wereldmarkt maakt momenteel een moeilijke fase door, met een omzetdaling van 12 procent en een daling van 8 procent in verkochte eenheden in de eerste zes maanden van 2023 vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De jaarresultaten voor 2023 zien er wellicht ook niet veelbelovender uit. Er zijn echter enkele aantrekkelijke kansen in individuele segmenten.

 

“We hadden al een verzadiging voorspeld in 2023, na recordverkopen tijdens de pandemie en de markt werd bovendien getroffen door de hoge inflatie en de daaruit voortvloeiende druk op de consumentenbudgetten” legt Jan Lorbach, GfK expert voor Consumer Electronics, uit. “Consumenten richten hun verminderde besteedbare inkomen momenteel op reizen en vrijetijdsactiviteiten in plaats van op technologie. De hoop van de sector is nog steeds gevestigd op het economisch herstel in China, maar dit heeft nog niet het gewenste positieve effect opgeleverd. In dit landschap met weinig vraag wordt het voor retailers en fabrikanten nog belangrijker om de voorkeuren van hun consumenten op gedetailleerd niveau te begrijpen, om zo veel mogelijk consumentenuitgaven aan te trekken.”

 

Premium TV’s zijn niet langer de groei superheld voor alle regio’s

Net als de markt als geheel kampt de tv-sector met een dalende vraag. In feite is de omzet tussen januari en juni 2023 met min 15 procent gedaald, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, wat hoger is dan het algemene gemiddelde voor de totale CE-markt. Vorig jaar werden premium tv-toestellen algemeen gezien als de redder van de tv-markt. Hoogwaardige modellen waren het enige sub segment dat over het grootste deel van de wereld bleef groeien. Dit jaar is het beeld echter veel genuanceerder: premium tv-toestellen presteren nog steeds beter dan het marktgemiddelde, maar slagen er niet langer in om een positieve groei te realiseren in sommige regio’s, zoals West-Europa:

 


Soundbars volgen dezelfde trend: de omzet van de totale markt is aanzienlijk gedaald met 10 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, terwijl premium eenheden blijven groeien, zoals die met DolbyAtmos/DTS:X, die met 10 procent stijgen.

 

De redenen voor deze ontwikkeling liggen voor de hand. Terwijl huishoudens met een laag inkomen hebben moeten bezuinigen, hebben kopers met een bovengemiddeld inkomen nog steeds een budget te besteden en kiezen ze vaak voor premium apparaten. Zo ligt het aandeel tv-kopers met een midden tot hoog inkomen in het eerste kwartaal van 2023 al op 59 procent, vergeleken met 49 procent in 2021. Als gevolg daarvan is het wereldwijde aandeel tv’s groter dan 75 inch gestegen van 15 procent naar 18 procent in de verslagperiode.

 

Audio is het lichtpuntje en blijft groeien

Eén van de weinige positieve signalen op de CE-markt kwam uit het home audiosegment. Van januari tot juni 2023 kende dit segment een stijging van de verkoopomzet met 5 procent en een stijging van het aantal verkochte eenheden met 3 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De groei werd vooral gedreven door slimme audio (+2 procent) en hoogwaardige componenten, tuners, versterkers of ontvangers. Vooral indrukwekkend is de toename van 30 procent in draadloze hoofdtelefoons met hoofdband – grotendeels aangedreven door de jongere generatie die deze huidige modetrend volgt. Volgens gfknewron Consumer is het aandeel kopers in de leeftijdsgroep van 16 tot 24 jaar gestegen van 15 procent in 2021 naar 26 procent in het eerste kwartaal van 2023.

Conclusie en vooruitzichten

Over het geheel genomen wordt verwacht dat de wereldwijde consumentenelektronica markt 2023 in het rood zal eindigen als gevolg van de zwakke vraag. Er blijven echter specifieke groeimogelijkheden bestaan, vooral voor innovatieve apparaten of apparaten die premiumconsumenten aanspreken. De verkoop kan ook worden gestimuleerd door unieke of aantrekkelijke ontwerpen, zoals draadloze hoofdtelefoons met hoofdband. Retailers en fabrikanten moeten zicht bewust zijn van deze trends en snel reageren om de dalende vraag naar andere productlijnen te compenseren.

 

Over de methode

 

Via haar retail panels, verzamelt GfK regelmatig POS-gegevens in meer dan 70 landen over de hele wereld voor consumentenelektronica, fotografie, telecommunicatie, informatietechnologie, kantoorapparatuur en kleine en grote huishoudelijke apparaten. Alle cijfers zijn gebaseerd op de GfK-panelmarkt, met mondiale gegevens exclusief Noord-Amerika en weergegeven in Amerikaanse dollars, tenzij anders aangegeven.

 

gfknewron is een platform dat altijd beschikbaar is en markt-, consumenten- en merkgegevens combineert met door AI-aangedreven aanbevelingen. Het stelt bedrijven in staat bruikbare en samenhangende inzichten te verwerven en snel te handelen om duurzame groei te stimuleren. Het platform biedt die specifieke modules: “gfknewron Market” voor markt- en concurrentie inzichten, “gfknewron Consumer” voor een diepgaand inzicht in de consument en “gfknewron Predict” dat aanbevelingen doet voor bedrijven op basis van marktgegevens en AI-aangedreven intelligentie.

 

Noot voor de pers

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

 

Tamara De Lange

Marketing Manager Benelux GfK

Tel: +31 6 38 555 449

E-mail: tamara.delange@gfk.com

 

Over GfK  

Al meer dan 89 jaar winnen we het vertrouwen van onze klanten over de hele wereld door kritische vragen in hun besluitvormingsproces op te lossen. Wij stimuleren hun groei door een volledig inzicht te bieden in het koopgedrag van hun consumenten en de dynamiek die van invloed is op hun markten, merken en mediatrends. In 2023 ging GfK samen met NIQ, waardoor twee marktleiders met een ongeëvenaard wereldwijd bereik samenkwamen. Met een holistische retailvisie en de meest uitgebreide consumenteninzichten – geleverd met geavanceerde analyses via de modernste platforms – stimuleert GfK “Growth from Knowledge”.

 

Ga voor meer informatie naar GfK.comLatest Press Releases

View all Press