Amstelveen, 01.02.2022

Effect van het coronavirus op ons mediagebruik houdt aan

Effect van het coronavirus op ons mediagebruik houdt aan

De hoge mate van digitale mediaconsumptie die in 2020 door de uitbraak van het coronavirus is ontstaan houdt ook in 2021 aan. Vooral het gebruik van social media, (video)bellen, chatten en appen is sinds de start van de pandemie toegenomen. Het lijkt danook een structueel onderdeel te zijn geworden van het dagelijks leven in Nederland. Dit en meer blijkt uit het onderzoek ‘Trends in Digitale Media’ dat onderzoeksbureau GfK jaarlijks uitvoert onder Nederlandse internetgebruikers.

Coronavirus blijft digitalisering stimuleren

Sinds de uitbraak van het coronavirus en de daarbij behorende maatregelen zijn Nederlanders in grotere mate gebruik gaan maken van digitale communicatie. Vooral het gebruik van social media, (video)bellen, chatten en appen is sinds de start van de pandemie toegenomen. In 2021 communiceert 90% van de Nederlanders weleens via sociale media en een opvallende 75% maakt gebruik van videobellen. Ten opzichte van vorig jaar zijn Nederlanders zelfs nog meer gaan chatten en appen. Maar liefst 94% van de Nederlanders appt of chat minimaal een keer per week. WhatsApp is daarmee veruit het meest gebruikte platform, op afstand gevolgd door Messenger en Facebook.

Snapchat en TikTok digitale ontmoetingsplaatsen bij uitstek voor jongeren in coronatijd

In een jaar met lockdowns en social distancing waren sociale media de aangewezen plek om met elkaar in contact te blijven. In 2021 maakte 90% van de Nederlanders gebruik van social media. De keuze voor platformen verschilt nogal per leeftijdsgroep. Zo maken 13-17 jarigen opvallend veel meer gebruik van de sociale platformen Snapchat en TikTok dan volwassenen. TikTokkers in de leeftijden 13 tot en met 17 jaar spenderen hier wekelijks bijna 6 uur aan. Daarnaast spenderen ze ook nog eens ruim 4 uur per week aan Snapchat.

De voornaamste redenen om gebruik te maken van Snapchat en TikTok verschilt onder 13-17 jarigen. Zo wordt Snapchat significant vaker gebruikt om in contact te blijven met mensen die belangrijk zijn voor gebruikers en geeft het hen vaker een gevoel onderdeel uit te maken van een gemeenschap. TikTok wordt daarentegen vaker gebruikt voor vermaak, ontspanning en inspiratie. Daarnaast blijven gebruikers via TikTok vaker op de hoogte van de nieuwste trends. 

De populairste social media onder Nederlandse volwassenen zijn Facebook, WhatsApp, Instagram, Messenger en LinkedIn. Nederlanders ouder dan 18 jaar maken significant vaker gebruik van Facebook, LinkedIn en Messenger dan 13-17 jarigen.

Informatiebehoefte blijft hoog in 2021; gebruik podcasts neemt verder toe

De coronapandemie heeft een aanzienlijke impact gehad op de informatiebehoefte van Nederlanders. De nieuwsconsumptie blijft in 2021 op een hoog niveau, maar liefst 86% volgt wel eens nieuws via nieuwssites of nieuwsapps. Het gebruik van podcasts nam in 2021 verder toe. Inmiddels luistert ruim één op de drie weleens een podcast. Het aandeel podcastluisteraars is het hoogst onder 13-34 jarigen. Podcasts voorzien daarmee ook in de informatie- en nieuwsbehoefte van moeilijk te bereiken doelgroepen. Veruit het grootste deel van de podcastluisteraars luistert deze via Spotify. 

Sinds 2011 bestaat het onderzoek Trends in Digitale Media 
Het onderzoek ‘GfK trends in digitale media’ is in december 2021 uitgevoerd door GfK in samenwerking met KVB-SMB, MMA, NDP nieuwsmedia, PMA en Screenforce. De steekproef bestaat uit 1.293 Nederlanders van 13 jaar of ouder die gebruik maken van internet. Er zijn extra respondenten geworven in de leeftijdscategorie van 13-17 jaar om uitspraken met betrekking tot jongeren met meer zekerheid te kunnen doen. De populatie is representatief voor 14.189.882 internetters. Dit onderzoek wordt sinds 2011 één keer per jaar uitgevoerd en gaat in op het gebruik van mobiele apparaten in het algemeen en specifiek voor het gebruik van media. Wil je het onderzoeksrapport afnemen of wil je meer informatie? Neem contact op met Istvan Tkalecz (istvan.tkalecz@gfk.com).  

Over GfK

GfK verbindt gegevens en wetenschap. Innovatieve onderzoeksoplossingen bieden antwoorden op belangrijke zakelijke vragen rond consumenten, markten, merken en media - nu en in de toekomst. Als onderzoek - en analysepartner belooft GfK zijn klanten over de hele wereld "Growth from Knowledge"

Ga voor meer informatie naar www.gfk.com or volg GfK op Twitter: https://twitter.com/GfK.  Latest Press Releases

View all Press