logo
search
EN

02.07.2019

Vásárlóerő-Index

 

 

 

Vásárlóerő tanulmányunk – hatékony döntéstámogatás

 A vásárlóerő-index évek óta az egyik legfontosabb és legmeghatározóbb mutatószám az országok fogyasztóiban rejlő lehetőségeket illetően.

 Tudni szeretné például, hogy

 • melyek a legjobban fejlődő települések hazánkban?
 • hol a legmagasabb hagyományosan a vásárlóerő?
 • hol költenek élelmiszerre a legtöbbet az emberek? És divatra?
 • hol térül meg egy újabb boltnyitás leggyorsabban?
 • hová érdemes az értékesítési erőforrásokat irányítani?
 • hol érdemes a partnerhálózatot fejleszteni?

 A tendenciák és régióbeli eltérések kiértékelése a hatékony döntéstámogatás és a szakmai előrejelzés egyik legfontosabb eszköze manapság. Az elmúlt évek megváltozott vásárlói szokásai, a digitalizáció térnyerése mind hatással vannak a vásárlóerő alakulására, ahogy a népesség szocio-demográfiai és kulturális változásai is.

 

A módszertanról

A vásárlóerő az adózás után egy főre jutó, rendelkezésre álló, elméletileg elkölthető jövedelmet jelenti (beleértve bármilyen állami juttatást). A GfK Vásárlóerő tanulmány megmutatja az éves egy főre jutó vásárlóerő értékét euróban, illetve index értékben. A GfK Vásárlóerő értékei megfelelnek a rendelkezésre álló nominál jövedelmi értékeknek, azaz nem követik az inflációt és a regionális árkülönbségeket sem tükrözik.

A számítás alapjául a személyi jövedelemadó-bevallásból származó adatok, a társadalmi transzferekkel kapcsolatos statisztikák és a gazdasági intézetek előrejelzései szolgálnak. A totál vásárlóerő értékei azt az elméletileg elkölthető jövedelmet tükrözik, amelyet a lakosság fogyasztásra, illetve az állandó havi kiadásokra fordít, úgymint lakbér, közműdíjak, jelzáloghitel, magánnyugdíj-pénztári befizetés és egészségbiztosítás, továbbá rekreáció, illetve közlekedés.

A GfK a Vásárlóerő tanulmányt minden évben 42 európai országra vonatkozóan készíti el a települések és irányítószám-körzetek szintjéig. Az adatok a tanulmány valamennyi szintjével megegyező digitális térképeken is elérhetők. A GfK európai Vásárlóerő Tanulmány információi használhatók nemzetközi értékesítés, és expanzió tervezésekor, hálózat optimalizálás és kontrolling területeken.

 

 További információkért lépjen kapcsolatba velünk!

 

 
 
 
 

Related Products

 • GfK Out-of-Home Panel

  Winning with Out-of-Home: comprehensive insights on structures and dynamics of the OOH market. Tracking of consumers spend on food and beverages tracked via mobile app. All channels. Transparent consumers. New answers.

  Read more
 • GfK Consumer Insights Engine

  A comprehensive source of consumer and market trends providing a complete view of purchasing behavior in the consumer tech and durables category in 13 countries.

  Read more
 • GfK Shopper Behavior

  Support your marketing decisions with comprehensive data and analysis of buyer behavior at all stages of the purchase journey and product lifecycle.

  Read more

Related Insights

 • 17.02.2021

  Vásárlóerő-Index White papers

  The Pandemic Boost for E-Commerce in FMCG in Europe – Will it last?

  Explore the key developments of E-Commerce in FMCG and how this affects retailers.

 • 11.11.2020

  Vásárlóerő-Index Webinars

  On-demand webinar: Shoppers in a world of change

  How disruption & innovation have transformed the purchase experience and FMCG. Watch this in-depth learning session featuring insights from GfK’s ...

 • 29.10.2020

  Vásárlóerő-Index Reports

  COVID-19 - Changes in online behavior across Europe - September

  How are online use categories recovering across Europe after lockdown? Download our free bi-monthly report .

View all Insights