02.12.2015

Toerisme: Q3 2015 Boekingen touroperators en reisagenten in derde kwartaal weer onderuit

De groei die we in het eerste half jaar van 2015 hebben gezien heeft zich niet doorgezet in het afgelopen kwartaal. Het aantal passagiers daalt met 3,1% en ook de omzet laat een daling zien van 2,1 %in vergelijking met dezelfde periode in 2014.

Het overgrote deel van de boekingen in de maanden juli en augustus van 2015 betreft een last minute boeking met een vertrek binnen zes weken na het maken van de boeking. In deze zomermaanden zien we dat vooral Spanje profiteert van de neergaande boekingen naar bijvoorbeeld Turkije en Griekenland. In het derde kwartaal worden er 17,5 % meer boekingen naar Spanje gemaakt opzichte van vorig jaar. De boekingen naar Turkije laten hetzelfde percentage zien maar dan in negatieve zin namelijk een daling van 17,5%. 

Als we de bestemmingen buiten Europa wat meer onder de loep nemen dan zien we dat er in het derde kwartaal van 2015 14,7 % minder passagiers een verre reis boekten bij touroperators en reisagenten. Deze daling is voor een heel groot deel toe te schrijven aan de dalende boekingen naar Tunesië. Tunesië werd dit jaar twee keer getroffen door terreuraanslagen. Eind juni werd het land opgeschrikt door een verschrikkelijke aanslag in de badplaats Sousse waarbij 38 toeristen om het leven kwamen. Vrijwel onmiddellijk na deze aanslag staakten touroperators hun reizen naar Tunesië waardoor de boekingen geheel stil zijn komen te liggen tot op dit moment. Andere bestemmingen in Afrika, welke een alternatief kunnen zijn voor een reis naar Tunesië, zoals de Kaapverdische eilanden en Gambia laten groeicijfers zien van respectievelijk 35% en 40% in dit kwartaal.

De boekingen voor het winterseizoen van 2015/16 liggen tot en met september op hetzelfde niveau als vorig jaar. Ook voor dit seizoen staat Spanje er vooralsnog goed voor met een groei van 5,6%. De skibestemming Oostenrijk volgt in de lijst op de tweede plaats en laat ook groei zien van 4,8%. Het is echter nog vroeg in het seizoen en de komende maanden zullen pas echt uitwijzen hoe dit winterseizoen zich verder zal ontwikkelen.

Klik hier voor meer informatie