01.12.2015

Retail in totaal: Q2 2015 Retail terug naar groei?

De licht positieve start van het eerste kwartaal zet zich niet door in het tweede kwartaal van 2015. De GfK Retail Reports index, de optelsom van de bestedingen in de non-food detailhandel staat op -1%.
Deze daling is echter grotendeels toe te schrijven aan twee duidelijke oorzaken. Namelijk het WK voetbal in 2014, die er verhoudingsgewijs voor zorgt dat er dit jaar een negatieve index is voor consumentenelektronica en voornamelijk in het segment TV. Een andere belangrijke oorzaak is de vervanging van Windows XP in 2014 die ervoor zorgde dat de markt, voor in het bijzonder notebooks, in het tweede kwartaal van 2014 een opleving ondervond die dit jaar niet kan worden geëvenaard. De introductie van Windows 10 valt in het derde kwartaal van dit jaar en die resultaten zullen we wellicht in de volgende editie van Retail Reports melden.

De positieve punten zitten in de meer traditionele markten, zoals klein en groot huishoudelijke apparatuur, waar we al voor een groot aantal kwartalen achter elkaar een goede positieve ontwikkeling zien. Bij huishoudelijke apparatuur valt de groei van stofzuigers op, met name gedreven door de nieuwe energiezuinige stofzuigers, en friteuses waarbij ‘gezond frituren’ blijft groeien. Kortom bewust consumeren speelt hierbij een belangrijke rol.

Tijdens het afgelopen kwartaal zijn bekende Nederlandse retailers in het nieuws geweest die merken dat de kostenstructuur van de traditionele retail niet meer past bij de markt waarbij online een steeds grotere rol gaat spelen. Helaas gaat dit soms gepaard met reorganisaties en sluiting van winkels. Online blijft hard doorgroeien maar we zien toch duidelijk dat de retailers, die hun aanwezigheid in de winkelstraat weten uit te breiden met een sterke aanwezigheid, online ook weten te profiteren. De consument krijgt steeds meer mogelijkheden om een product af te halen of te laten afleveren waar hij of zij dat wil en maakt daar graag gebruik van. Kortom kansen genoeg om de consument naar de retail toe te trekken.

Of het nu gaat om de nieuwste modellen van de grote merken telefoons, de nieuwste smartwatches of nieuwe connected audio systemen, de consument vindt direct zijn weg naar de retail om het aan te schaffen. We zien dat deze markten zich positief ontwikkelen onder impuls van de nieuwste ontwikkelingen.

Er blijft veel dynamiek in de verschillende markten. Ontwikkelingen binnen offline en online zullen ervoor zorgen dat deze dynamiek ook in de overige kwartalen van 2015 voort zal duren.