Amstelveen 05.12.2017

Meer dan een derde van de Nederlanders koopt tijdens Black Friday

Meer dan de helft koopt online

Black Friday: je kon er vrijwel niet omheen dit jaar. Bijna iedereen (97%) kent het fenomeen en weet dat dit event afgelopen vrijdag heeft plaatsgevonden. Niet alleen heeft 45% van de Nederlandse consumenten items over Black Friday gezien op het nieuws of in de krant, maar vooral de aanbiedingen vanuit retailers zijn opgemerkt (85%).

35% van de Nederlanders (15+) heeft gebruik gemaakt van een of meerdere Black Friday aanbiedingen en iets gekocht. Vooral onder jongeren is het koopjesevent erg populair. 55% van de 15-29-jarigen heeft iets gekocht tijdens de Black Friday sales. Tijdens Black Friday wordt er veelal online geshopt. Meer dan twee derde van de consumenten heeft via webshops hun Black Friday aankopen gedaan, terwijl 46% hun aankopen (ook) in de fysieke winkel doet. 

Dat Black Friday populair is, zien we ook terug in de omzetstijgingen van retailers. Black Friday heeft geresulteerd in een forse sales uplift, waarbij het onlinekanaal sterkere groeicijfers laat zien dan het offlinekanaal. 

Specifieke artikelgroepen die het erg goed doen tijdens Black Friday zijn headsets (+ 74%), health/fitness trackers & smartwatches (+ 61%), gamingaccessoires (+ 46%), gamingconsoles (+46%), notebooks (+ 38%) en televisies (+33%) (Bron: GfK Retailpanels, periode w47 2017 vs. w47 2016). 

Black Friday aankopen zijn vooral bedoeld als verwenmomentje voor zichzelf: 65% van de mensen die tijdens de Black Friday sales hebben gekocht, heeft iets voor zichzelf gekocht. Partner (16%) en kinderen (16%) komen op de tweede plaats. Het merendeel van de kopers geeft aan de Black Friday aankopen zomaar of zonder speciale gelegenheid zijn gekocht (65%). 19% kocht tijdens de Black Friday sales cadeautjes voor Sinterklaas, en eenzelfde percentage kocht cadeaus voor onder de Kerstboom. Black Friday aankopen zijn voor een groot deel aankopen die men toch al wel van plan was. Tweederde van de Black Friday kopers bevestigt dit. Toch geeft ook een derde van de Black Friday kopers, oftewel 11% van de Nederlandse consumenten aan dat Black Friday hen heeft verleid tot het doen van extra aankopen die men niet van plan was. 

Over de Black Friday studie:
In het kader van Black Friday heeft GfK een speciale studie uitgevoerd naar het koopgedrag en de houding van de consument ten opzichte van Black Friday. Dit onderzoek werd direct na afloop van het Black Friday weekend uitgevoerd onder een steekproef van netto 1.014 respondenten, representatief voor de Nederlandse bevolking van 15 jaar en ouder. De volledige rapportage van de studie is beschikbaar tegen een investering van € 1.850,- (excl. BTW).

Voor meer informatie over de studie, of voor het afnemen van het volledige rapport van de studie kunt u contact opnemen met Ine Polak (ine.polak@gfk.com)