18.02.2016

Media & Entertainment Q4 2015: Digitaal groeit verder door!

Het laatste kwartaal van 2015 is de entertainmentmarkt geëindigd met een flinke omzetstijging! Deze groei is voornamelijk toe te schrijven aan de niet te stuiten opmars van digitale abonnementsvormen en uiteraard PS4!

Digitaal
Het aantal gebruikers van Video on Demand neemt significant toe. 40% van de internetgebruikers 13+ geeft aan één of meerdere VoD diensten te gebruiken. Voornamelijk Netflix is verantwoordelijk voor deze groei en stijgt door naar 58% van de gebruikers. Daarnaast blijkt tevens –nu al- dat consumenten minder kiezen voor een transactional Video on Demand (t-VoD) aanbieder, waarbij je per stuk betaalt voor het kopen of huren van een film of aflevering van een serie. 

Het aantal streaming muziekgebruikers stijgt eveneens onverminderd door en bedraagt 38% van de internetgebruikers 13+. Apple Music en Napster staan op de kaart maar blijft Spotify met afstand de grootste. De continue toename in streaming blijft zorgen voor een verdere afname van zowel legaal- maar vooral illegaal downloaden. Nog 22% van de streaming muziek gebruikers maakt gebruik van illegale downloads.

Fysiek
Binnen muziek is de groei van vinyl verder doorgegaan maar blijft vooral de verkoop van albums belangrijk. Door de albumrelease van Marco Borsato’s “Evenwicht” maar vooral “25” van Adele (!) is het vierde kwartaal op een plus van tien procent uitgekomen. 

Op het vlak van films en series is de omzetdaling van dvd en Blu-ray verkopen uitgekomen op bijna een vijfde. De Disney-klassieker ‘Frozen’ staat nog steeds in de top vijf. Verder is het fenomenale succes van de nieuwe Star Wars film terug te zien in het succes van de complete box. Kaskrakers ‘Minions’, ‘Jurassic World’ en het derde seizoen van de Scandinavische hit serie ‘The Bridge’ maken de top compleet.

De gamesmarkt blijft doorgroeien met als voornaamste aanjager de PS4. Bij home consoles is de omzetgroei op 25% uitgekomen. In het vierde kwartaal was meer dan de helft van de omzet op softwarevlak afkomstig van games voor de PS4. De (nieuwste delen uit de) franchises Fifa, Call of Duty en GTA waren opnieuw de grootste omzetmakers.

Klik hier voor meer