11.04.2017

Key insights uit GfK Purchase Journey Studies

Hoe beslissen consumenten over online aankopen? Op het Google engage event presenteerde GfK de key insights uit vijf recente Purchase Journey studies voor jeans, sneakers, autoverzekeringen, speelgoed, mobiele abonnementen en zorgverzekeringen. 

Het aandeel in online bij de verkoop van deze producten verschilt sterk. Van zorgverzekeringen wordt meer dan 80% online verkocht en van jeans minder dan 20%. Toch geldt voor al deze producten dat online bij de beslissingen voorafgaand aan de aankoop heel belangrijk is, zelfs bij sneakers en jeans. 

Dit online oriënteren en online zoekmachinegebruik gebeurt op steeds meer devices met een groeiende rol van de smartphone. Jongere generaties maken hier het meeste gebruik van. Voor beiden geldt dan ook de verwachting dat de rol van online blijft groeien, als deze generaties doorgroeien en andere generaties het ook meer gaan toepassen.

In de purchase journey studies zie je ook dat de voorkeur voor een merk of aanbieder niet altijd de meest betrouwbare voorspeller is voor conversie. Door de toenemende transparantie en orientatiemogelijkheden blijken consument met een duidelijke merkvoorkeur overtuigd te kunnen worden te wisselen van merk. De aanbeveling is om, naast te blijven bouwen aan een sterk merk, ook sterke posities op zowel offline als online te creëren door op de juiste momenten relevante informatie te tonen en te delen.

Op het Google engage event presenteerde Inshared praktische lessen die zij uit de Purchase Journey studie naar autoverzekeringen hebben getrokken. Klik hier voor meer.

De GfK Purchase Journey studies geven inzicht in het online en offline oriëntatiegedrag voor een online aankoop. Dit gebeurt op basis van passief en multidevice gemeten online gedrag aangevuld met vragenlijsten voor het offline gedrag. Doordat kopers vanaf het moment van intentie tot aan de aankoop op meerdere devices online worden gevolgd en van hen reeds erg veel achtergrondgegevens beschikbaar zijn ontstaat een uniek beeld van de purchase journey. In de komende weken zullen ook nieuwe studies naar korte en lange vakanties worden gepubliceerd. Later dit jaar komen ook de resultaten van de Purchase Journey studie naar TV’s beschikbaar.

Klik hier voor de presentatie.

Download (PDF)