18.02.2016

IT & Office Q4 2015: Groeien in een uitdagende markt?

Nu 2015 is afgesloten is het tijd om het maximale resultaat uit 2016 te halen. Waar zit de groei in de markt? Wat zijn de belangrijkste distributiekanalen? Welke factoren zijn belangrijk in de keuze voor een distributeur? In deze retail reports, laten we de meest recente ontwikkelingen in de IT-markt zien.

Deze keer doen we dat niet op basis van onze POS (retail) data, maar aan de hand het nieuw opgezette distributeursonderzoek, welke de verkoopdata van distributeurs omvat. Dit onderzoek is onderdeel van onze nieuwe dienst; de GfK Supply Chain Management Insights (SCMI). GfK heeft de data van distributeurs, retail en resellers gecombineerd in één enkele database en is daarmee het eerste onderzoeksbureau die dat voor elkaar heeft gekregen. Deze tool biedt een oplossing voor de groeiende uitdaging van het managen van de gehele supply chain voor IT en Technology spelers zoals, fabrikanten, distributeurs en verkopers (retail, e-tail en resellers). 

2015
De Nederlandse IT-markt liet in 2015 een daling van 9% in omzet zien (op bais van GfK SMCI). Voor ‘total computing’ is deze daling, met 2%, net iets minder sterk. Er is wel een groei bij 2-in-1 computers, die zowel als laptop en als tablet gebruikt kunnen worden. In 2015 waren 11% van alle verkochte mobiele computers een 2-in-1 model. De groei van dit segment wordt gezien in alle verkoopkanalen, maar de ‘large resellers’ laten de sterkste groei zien. 

42% van alle verkochte accessoires zijn opslagmiddelen, waarvan interne HDD dan weer het grootste gedeelte van uitmaakt. De totale ‘opslag’ markt laat een daling van 10% zien in omzet. SSD echter laat een groei zien van 16% en komt daardoor uit op een marktaandeel van 25% in 2015.Voor dit segment zien we juist de sterkste groei binnen de ‘small/ medium resellers’. Qua opslag kiezen we voor steeds meer capaciteit en zien we dan ook een groei voor de segmenten vanaf 160 GB. 

Supply Chain Navigator
In het laatste kwartaal van 2015 is ook wederom onze ‘Supply Chain Navigator’ uitgevoerd. Jaarlijks voeren we deze enquête uit onder IT-specialisten (computershops en resellers). Met deze enquête identificeren we de belangrijkste criteria voor het kiezen van IT-distributeurs, de relevantie van e-tailing en een overzicht van hun assortimentsstructuur.

Prijs niet nummer 1 criterium in keuze distributeur
De IT-specialist koopt in 2016 gemiddeld bij 7 distributeurs in, waar dit voor 2015 nog 6,3 was (op basis van GfK Supply Chain Navigator). Het belangrijkste criterium voor de keuze van een distributeur is de snelheid van levering. 99% van alle ondervraagden geeft aan dat dit (zeer) belangrijk is. De prijs komt op de 4e plaats. 91% van alle computershops en 86% van alle resellers geeft aan dat dit een belangrijk vereiste is. Als een IT-specialist ervoor kiest om zijn inkopen bij een e-tailer te doen, dan is de prijs wel de nummer 1 reden. Uit de enquête ‘Supply Chain Navitagor’ blijkt ook dat 80% van de IT-specialisten voor 2016 een (sterke) omzet groei verwachten waar dit voor 2015 66%waren dit van de specialisten was. Het zijn vooral de computershops die deze stijging verwachten.

Klik hier voor meer informatie