Amstelveen 23.03.2020

Grote vraag naar Elektronica producten met betrekking tot gezondheid, thuiswerken, en hamster gedrag.

Sinds de uitbraak van het Coronavirus (COVID-19) eind februari in Nederland zien we sinds week 10 en 11 (t/m 15 maart) een aantal opvallende trend -en verkoop ontwikkelingen binnen Technologische Consumenten Producten (producten met een stekker, zoals televisies, wasmachines, stofzuigers, notebooks, en smartphones).

Overall zien we in week 10 & 11 een totale omzetdaling van 4,1% ten opzichte van dezelfde weken vorig jaar. Het offline kanaal (de winkels) daalt daarbij harder dan het online kanaal. Zo zien we bijv. een groei van 2,1% in het online kanaal tegenover een daling van 9,9% in het offline kanaal. Dit is overigens een trend die al langer gaande is maar naar verwachting sterker gaat worden gedurende de coronacrisis aangezien het minder druk geworden is in de winkels, en er ook al winkels zijn gesloten inmiddels. Retailers verwijzen kopers nu terecht door naar de online winkel, naast het bestaan van uiteraard de pure online spelers.

In week 10 en 11 zien we opvallende cijfers binnen een 5-tal productgroepen met de meeste omzetgroei. Digitale Thermometers laten de sterkste groei zien: +426%, gevolgd door vriezers; +130%, monitoren +64%, headsets +58%, en bloeddrukmeters +45%.

Kijkend naar de verschillende elektronica sectoren dan zien we het volgende beeld (week 10+11 vs vorig jaar):

  • Consumenten Elektronica (CE) (zoals televisies, soundbars, slimme speakers, hoofdtelefoons etc.) laat een totale daling zien van 8%. Het aflasten van bijv. het EK voetbal als gevolg van het coronavirus zal niet zorgen voor een snel herstel binnen deze markt)
  • IT producten (IT) (zoals notebooks, printers, tablets, routers) laten een daling zien van 1%. In aanloop naar de adviezen van het RIVM is er wel een sterk toenemende vraag ontstaan naar IT producten om thuis te kunnen werken, getuige de sterke groei van bijvoorbeeld monitoren en webcam’s.
  • Binnen Groot huishoudelijke apparaten (MDA) zien we een stevige groei in omzet van 16%. Deze markt drijft grotendeels op vervangingsvraag waar tot en met week 11 nog altijd de beter gespecificeerde apparaten worden verkocht tegen een gemiddeld hoger aankoopbedrag.
  • Kleine huishoudelijke apparaten (SDA) zien we ook groeien in omzet. Hier zien we een groei van 5%. Zeker nu consumenten meer thuis zijn is het belangrijk om bijv. een goed werkend koffiezetapparaat of stofzuiger in huis te hebben. 
  • De Telecom markt drijft voornamelijk op de verkopen van Smartphones. De daling in de laatste 2 weken bedroeg 12%.

Op basis van bovenstaande cijfers kunnen we enerzijds concluderen dat bepaalde sectoren en productgroepen het moeilijk hebben, maar dat er anderzijds ook vraag is naar specifieke producten welke gerelateerd zijn aan het coronavirus (gezondheid, thuiswerken, en hamster-effecten). Neem gerust contact met ons op indien u meer wilt weten over de cijfers, of hoe wij u eventueel verder kunnen helpen in deze uitzonderlijke moeilijke periode met de juiste relevante inzichten. Boven alles, blijf vooral gezond!