Hungary 09.11.2021

GfK Vásárlóerő 2021 tanulmány

Hazánkban az egy főre jutó átlagos vásárlóerő 7.643 euró, ami az európai átlag 51 százalékának felel meg.

Ezzel idén is a 30. helyen állunk az országos összehasonlításban.

 

2021-ben az egy főre jutó átlagos vásárlóerő Európában 15.055 euró. A 42 vizsgált ország között azonban jelentős különbségek vannak a rendelkezésre álló nettó jövedelem tekintetében: Liechtenstein, Svájc és Luxemburg messze az élen jár, míg Koszovóban, Moldovában és Ukrajnában a legalacsonyabb a vásárlóerő. A liechtensteini lakosoknak például több, mint 34-szer annyi pénz áll rendelkezésükre költésre és megtakarításra, mint az ukránoknak. Ez derül ki a "GfK Vásárlóerő Európa 2021" című tanulmányból, amely már elérhető.

 

 

 

 

Magyarország: a vásárlóerő a főváros környékén és az osztrák határ mentén a legmagasabb. Magyarországon az egy főre jutó átlagos vásárlóerő 7.643 euró, ami az európai átlag vásárlóerő 51 százalékának felel meg. Ezzel Magyarország idén is a 30. helyen áll az országos összehasonlításban. A 19 magyarországi megyét és Budapestet vizsgálva kiderül, hogy a legmagasabb vásárlóerővel rendelkező térségek ismét meg tudták védeni helyüket a rangsorban. A fővárosi továbbra is egyértelmű fölénnyel az első helyen áll: az itt élőknek egy főre vetítve 9.722 euró áll rendelkezésükre. Ez azt jelenti, hogy a budapesti lakosok költési potenciálja valamivel több, mint 27 százalékkal meghaladja az országos átlagot, de közel 35 százalékkal elmarad az európai átlagtól is.

 

 

 

 

 

Kiadott sajtóközleményünk IDE kattintva érhető el.

GfK Vásárlóerő 2021 tanulmánya már elérhető egész Európára 

Amennyiben a témához kapcsolódó kérése, kérdése lenne,  keresse szakértőnket, Kui Jánost  (kui.janos@marketingresolution.hu; +36 30 619 3364).