Amstelveen 06.05.2021

Modesector heeft fysieke winkel echt nodig.

De modesector alleen online is een illusie. “De sector heeft fysieke winkels echt nodig”, zegt Danny van den Burg van GfK op Emerce Fashion. Hier presenteerde hij de laatste trends, ontwikkelingen en verkoopdata afkomstig uit de Fashionscan. Het report is gratis te downloaden.

2020 was het jaar van lege winkelstraten, maar de consumentenbestedingen bleven met 95,4 miljard euro redelijk op peil. En dat niet alleen. De afvlakkende groei van e-commerce – van 13 procent in 2017 naar 3 procent in 2019 – kwam tot stilstand en klom weer naar 7 procent in 2020. We gaven extra geld uit aan meubels (83 procent groei), aan sportattributen en aan boodschappen en besteedden dat vooral online.

De online bestedingen aan kleding en schoenen groeiden ook, met 22 procent en 17 procent, maar bleven toch achter bij andere sectoren. Daar was ook een duidelijke reden voor: omdat we moesten thuiswerken werd er minder bovenkleding gekocht. We hoefden ons niet representatief te kleden en gingen niet uit. Alleen comfortabele kleding en minderkleding bleven doorgroeien.

Interessant zijn de ontwikkelingen begin dit jaar, met de harde lockdown. Nagenoeg alle sectoren leveren dan zowel online als offline in, met uitzondering van elektronica en media en entertainment. Kleding levert 19 procent in, home & living zelfs met 28 procent.

De omzetten stijgen weer als er kan worden gekocht op afspraak. In de mix werd nog wel meer online dan offline gekocht. Toch weegt de online winst niet op tegen het offline verlies. Begin 2021 leverde fashion als sector 15 procent in. Dat beeld is anders bij andere marktsegmenten.

Van den Burg concludeert dat de fysieke winkel een rol heeft in fashion. De consument wil kleding, ondanks het gemak van online bestellen, toch aanraken en passen.

“Wees flexibel met je kanalen. Een online winkel alleen is niet voldoende,” adviseert de GfK onderzoeker. “En biedt in deze tijden een gelijkwaardig aanbod van comfortabele en officiele kleding voor dezelfde doelgroep.”

GfK Fashionscan

Zoek jij als Retail ook houvast in de continue veranderende Fashion markt en wil je meer informatie over de GfK Fashionscan? Download het gratis report hier