logo
search
EN

29.06.2020

Játékra fel!

A GfK 2018 szeptemberétől már a hagyományos játékpiacot is monitorozza 11 különböző árucsoportra bontva. 

Ennek köszönhetően már 4 szezon adatai is rendelkezésre állnak. Külön vizsgáljuk az online és a tradicionális vásárlások arányát és trendjeit.

Az elmúlt néhány hónapban lezajlott vészterhes időszak természetesen a játék piacot sem hagyta változatlanul.  

Tudni szeretné:

 • Hogyan alakultak az egyes árucsoportok egymáshoz viszonyított arányai értékben?
 • Milyen hatással voltak a boltbezárások az eladásokra?
 • Tudja helyettesíteni az online vásárlás a bolti forgalmat?

 

A GfK kutatásából kiderül, hogy a játékok esetén a válasz: IGEN!

 

Akár az elmúlt 4 hónapot nézve, akár csak a karantén alatti 2 hónapot  vizsgálva látható, hogy a magyar játékpiac bizony még növekedni is képes volt az előző év azonos időszakához képest. Ez köszönhető a márciusi és áprilisi online értékesítés megduplázódásának.

Adatainkból az látható, hogy az egész időszak legnagyobb győztese a kültérijáték kategória (Sport &Leisure), melyben 55%-os értékbeli növekmény realizálódott. Persze a tavasz beköszöntével ez a kategória mindig ugrásszerű növekedésnek indul, de most a megszokotthoz képest is kiemelkedő a változás. Ez magyarázható azzal, hogy a kijárási korlátozások hatására a családok -már akik megtehették- saját kertjeikbe a gyermekeknek trambulint vettek. Mivel viszonylag drága termékről van szó, így az értékben a forgalom jelentősen nőtt.

 

A második helyen kis lemaradással a társasjáték kategória (Games & Puzzles) található 46,8%-os növekedéssel az előző évhez képest.  Ez többek közt annak köszönhető, hogy ezen termékek megvásárlása előtt a fogyasztók főként leírásokból, vagy játékmenetet tartalmazó videókból tájékozódnak, így a hagyományos boltoknak kisebb a befolyása a választás során. Ennek következtében a vásárlásokat tökéletesen ki tudták szolgálni az internetes kereskedők.

 

Mely szegmenseket érintett negatívan a járvány miatt kialakult helyzet?

A hipermarketek ugyan nyitva maradhattak, de kevesen vitték magukkal a gyermeküket, és mivel mindenki a lehető legkevesebb időt szerette volna zárt térben eltölteni, így  bizonyára nem álltak meg nézelődni a játékrészlegen hosszú percekre. Ennek következtében az általában támogatott kihelyezésekkel értékesített akciófigurák (-12%), gyűjthető babák (-9,5%), és a kasszazónás kisautók is (-25%) eladása csökkent leginkább.

 

Összességében tehát a COVID hatására a magyar játékpiac nem torpant meg, csak átrendeződött.

 

További információkért lépjen kapcsolatban velünk!

 

Related Insights

 • 23.11.2020

  Játékpiaci felmérés 11 árucsoportnál Reports

  Peak Season Report 2020

  Consumers’ shopping behavior has changed. Have you adjusted accordingly? Know how to win this Black Friday and beyond in our report.

 • 19.10.2020

  Játékpiaci felmérés 11 árucsoportnál Articles

  If you know this Black Friday will be like no other, you can take ...

  How changes in shopping habits will affect your biggest sales season of the year.

 • 26.06.2020

  Játékpiaci felmérés 11 árucsoportnál Reports

  GfK Coronavirus Recovery Atlas: forward mapping for the new market ...

  Our latest in-depth, far-reaching report of market insights, commentary and forward projection for the global TCG market. It is richly illustrated ...

View all Insights