Hungary 18.03.2022


Fogyasztói szokások változásának hatása

 

A kiskereskedők részben a COVID-válság hatására új bolti koncepciókat, termékeket és szolgáltatásokat találnak ki, hogy megfeleljenek a vásárlóik új igényeinek. Mindannyian arra törekednek, hogy támogassák vásárlóikat testi-lelki egyensúlyuk megtalálásában azáltal, hogy olyan innovációkat kínálnak, amelyek lehetővé teszik, hogy jó ár/érték arányban találjanak élelmiszereket. A vásárlók céltudatosabb, célzottabb vásárlásra törekednek. Egyre nagyobb arányban fogunk a közeljövőben olyan bolti innovációkkal találkozni, amelyek a gyönyörködtetésen túl valamelyik lenti célt szolgálják és megkönnyítik mindennapjainkat.

A GfK mérései szerint 5 fő területet érint elsősorban a vásárlói magatartás megváltozása:

  1. a vírus által ránk nehezedő nyomást úgy tudjuk elviselni, ha elkezdünk odafigyelni, hogy testileg, lelkileg harmóniában legyünk mi is és családtagjaink is (Balance);
  2. nem egyszerűen élelmiszert vagy vegyiárut szeretnénk vásárolni, hanem azt is megnézzük, hogy a vásárolt termékek beleillenek-e az értékrendünkbe (Purpose);
  3. kénytelenek vagyunk az ár/érték arányra még jobban odafigyelni (Budgeteering);
  4. eddig sem volt kevés teendője egy háztartásvezetőnek, de most még több igénynek kell megfelelni, gyorsan kell vásárolni, akár online, akár offline vásárol valaki a szükséges termékinformációknak gyorsan elérhetőnek kell lennie vonatkozzon ez akár az árra akár az összetevőkre (Findability);
  5. elmosódtak az otthon, a munkahely, az iskola határai – otthonról dolgozunk, tanulunk, vásárolunk és elvárjuk, hogy a vásárlási folyamatok, a fizetési, rendelési lehetőségek támogassák ezt (Fluidity).

Nézzünk példákat minden területre, hogy külföldön hogyan reagálnak ezekre innovatívan a kereskedők! Azt várjuk, hogy főleg a nemzetközi láncok esetében itthon is meghonosodik majd némelyik jó példa.

Balance

Egyre nagyobb a feszítő belső igény arra vonatkozóan, hogy a rengeteg feladat, pörgés után lelassuljunk, megálljunk egy kicsit. Meg lehet ezt megvalósítani kiskereskedelmi környezetben? A Jumbo áruházlánc Hollandiában ún. Kletskassákat indított el 2021 szeptemberében. Úgy gondolták, hogy az üzletek fontos találkozási pontok, és felelősek a vásárlóik lelki egészségéért is. Szerették volna csökkenteni a saját eszközeikkel a magány érzését és nem csak az idősek körében. Azoknál a pénztáraknál, ahol a Kletskassa felirat látható, lehetőség van elbeszélgetni a pénztárossal, mert senki nem rohan.

Purpose

Németországban működik a CAP Markt áruházlánc. Több, mint 100 üzletük van, főleg Baden-Würtenberg tartományban. Egyebek mellett azzal tűnnek ki más kereskedők közül, hogy fogyatékkal élő eladókat foglalkoztatnak: az állások több mint felét fogyatékkal élők töltik be. Az üzletek akadálymentesek. Szükség esetén kísérőt biztosítanak a teljes vásárlási folyamathoz, nemcsak a fogyatékkal élőknek, hanem a mozgásképtelen és az idős vásárlók részére is. Magyarországi példaként a Nem Adom Fel kávézót hozhatjuk példának. Idézet a honlapjukról: „Itt maguk a fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű emberek készítik és szolgálják fel az ételeket és az italokat, valamint közreműködnek a programok szervezésében és lebonyolításában. A kávézó két szervezet közös együttműködésével jött létre: Az egyik, a Nem Adjuk Fel Szociális Szövetkezet, amely a vendéglátó tevékenységet biztosítja, a másik pedig a Nem Adom Fel Alapítvány, amely a tulajdonában lévő ingatlannal, illetve a fogyatékkal élő emberek foglalkoztatásával kapcsolatos szakmai háttérrel vesz részt a megvalósításban.” A Nem Adom Fel mottója: „Mindenki elég gazdag ahhoz, hogy másoknak segítsen!”. Bízzunk benne, hogy ez a szemlélet az élelmiszer kiskereskedelemben is meghonosul, ha nem is mindjárt 2022-ben, de a következő 5 évben.

Budgeteering

Hollandiában az Albert Heijn színek segítségével irányítja a vásárlót azokhoz a cikkekhez, amelyek segítenek spórolni. Az akciókat narancssárgával, a tartósan alacsony árakat kék színnel jelzik. Az alacsony árú friss termékek kék „dobozokba” kerülnek, a promóciós cikkeket a sorok végén főként narancssárga tárolókban helyezik el. A vásárlók színekkel történő támogatása régóta jellemző Magyarországon is. Ezen felül nagyobb újdonság, amit a láncok saját applikációiban tapasztalunk: személyre szabott kuponokkal segítik vevőiket a napi vásárlások során. Sőt a pénztárosok időről időre rá is kérdeznek, hogy az adott applikációt letöltötték-e már.

Findability

A következő példa Németországból, az EDEKA áruházláncból érkezett. A „Clever Kochen” minden hozzávalót tartalmazó zacskókat kínál egy étkezéshez. A vásárló csak választ egyet a felkínált receptek közül, majd elvesz egy zacskót, ami az étel elkészítéséhez az összes hozzávalót tartalmazza. A vásárlóknak nem kell a boltban keresgélniük a termékeket és csak annyit kell fizetniük, amennyire valóban szükségük van kettő vagy éppen négy főre.

Fluidity

Szomszédunkban, Csehországban a Rohliknál,  ami a kifli.hu cseh megfelelője, az online FMCG-vásárlások biztonságosan és érintésmentesen átvehetők pick-up pontokon. Nincs több várakozás a futárra, nincs több sorban állás az üzletekben – ezt meg úgy alapvetően senki nem szereti. A pick-up pont mindkét „akadályra” választ ad. Az átvételi pontoknak két változata van. Vannak kültéri Rohlik-pontok és vannak beltériek irodaházakban és nyilvánosan szabadon megközelíthető épületekben. Magyarországon is elterjedt a pick-pack pontok rendszere a kereskedelemben – ha egyelőre nem is gyakori az élelmiszer kereskedőknél.