Hungary 18.03.2022

FMCG Online - szokások és lehetőségek

Egy olyan kutatás eredményeit szeretnénk bemutatni, ami az online vásárlás és a vásárlást megkönnyítő technológiai innovációk témaköreit járja körül. Az 1000 fős mintán felvett kérdőívben alapvetően az online FMCG vásárlás népszerűsége, megítélése, különböző üzletláncok applikációinak ismertsége és használata kerültek fókuszba. 

Az általános kérdések mellett 5 különböző koncepcióról kérdeztük a magyar háztartásokat:
Kassza nélküli vásárlás
A vásárlók egy app-ba való bejelentkezés után léphetnek be az üzletbe, a kosár tartalmát az üzletben elhelyezett kamerák követik és az app rögzíti őket. A végösszeget távozáskor vonják le automatikusan a vásárló bankszámlájáról. Ilyen üzletben 55% vásárolna élelmiszert, ha elérhető lenne a lehetőség. A férfiak a kassza nélküli vásárlást különösen szívesen próbálnák ki.
Online rendelt élelmiszeráruk átvétele csomagautomatából
Az online megrendelt FMCG-t lehetőség van egy előre kiválasztott csomagautomatából elhozni, a vásárlónak alkalmas időpontban. Kevesebb tervezéssel, kötöttséggel és (szállítási) költséggel jár. A magyar vásárlóknak átlagosan 46%-a - ezen belül az online vásárlók 60%-a - használna csomagautomatát élelmiszer-rendelése átvételéhez. 44% azonban a romlandó áruk 
problémája miatt nem bízik ebben a megoldásban. 


Termék előrendelés a csemegepultból
A vásárló az üzlet bejáratánál található gépen előre megadhatja, miket szeretne vinni, amiről kap egy sorszámot. Majd a bolti személyzet összeállítja a rendelését, amit a sorszáma alapján átvehet, így nem kell sorban állnia. A háztartások 55%-a élne ezzel a lehetőséggel az üzletekben.
Információ az élelmiszerek tápértékéről
A terméken található vonalkód/QR kód leolvasásával a vásárló megnézheti a termék részletes összetevőit, allergéneit vagy akár egészségügyi besorolását, ezzel segítve az egészségtudatos döntést. A magyar vásárlók 62%-a szívesen utánanézne az élelmiszereken lévő QR kód segítségével, hogy melyik mennyire egészséges.
Étlap helyett QR kód
Az éttermek, hotelek vendégei a menüt az asztalra kihelyezett QR kód leolvasásával tudják megnézni. Így elkerülhető az étlapok kézről kézre adása és a weboldalon (ahova a kód irányít) más szolgáltatásokról is tájékozódhat. Az eredmények azt mutatják, hogy 54% számára vonzó a QR kódos menü hagyományos étlap helyett. 48% a vélt rosszabb átláthatóság miatt zárkózik el ettől a megoldástól.