logo
search
EN

Hungary, 02.08.2021

Építés, felújítás – a GfK mérései alapján

A GfK Hungária a műszaki-elektronikai készülékek mellett a DIY (barkács) piac változásait is nyomon követi. A 2020-as év különleges volt ezen a területen és a 2021-as év sem könnyű, mivel újabb kihívások elé állítja a piaci szereplőket.

Mi is történt 2021 első 5 hónapjában?

A GfK Hungária az alábbi disztribúciós csatornákban végez kiskereskedelmi felméréseket:

 • barkácsáruházak,
 • festék-szakkereskedők,
 • hipermarketek,
 • építőanyag kereskedések.

A lakásfelújítási támogatás, illetve egyes építőipari projektek elindulása pozitív hatással volt a keresletre. Ennek eredményeképpen a barkács-felújítási piac forgalom alapján növekedni tudott a tavalyi évhez képest. Idén szinte minden terület növekedett, amit azért is fontos kiemelni, mert tavaly a nehéz-építőanyagok szegmense a szerkezetépítés visszaesése miatt csökkent.

 

És hogy mi áll a növekedő forgalom mögött? Egyik oldalról az árak emelkedése - ami már 2020-ban is jelentős volt bizonyos termékkörök esetén, s ami idén még ehhez képes csak szerény mértékben növekedett – másrészt a nyersanyag- és szállítmányozási költségek növekedése.

 

 

Egy-két kiragadott termékkörön összehasonlítottuk az árak változását 2019-ről 2020-ra, illetve 2020-ról 2021-re. Látható, hogy többnyire egyszámjegyű a növekedés. Ezek az árak a termékkategória, vagy szegmens átlagát mutatják.

 

 

 

Egyes kategóriákon belül a különböző felületkezelésű, vagy méretű/kiszerelésű termékek ára ettől az átlagos emelkedéstől eltér, amely, ha érdekli Önt, lépjen kapcsolatba szakértő kollegáinkkal: Hajnal Judit és Nagy Dávid.

 

 

 

Related Products

 • gfknewron

  AI-powered intelligence connects all sales and consumer data into a smart solution that enables you to react, plan, predict, pivot, and win.

  Read more
 • gfknewron Predict

  AI-powered market, brand and consumer intelligence and recommendations that put you in front of the rest.

  Read more
 • gfknewron Market

  Point of sales data supercharged in a digital platform with visualization, always-on insights, alerts, and search to know what sold, where, and when.

  Read more

Insights

View all Insights