logo
search
EN

Hungary, 22.03.2021

Építés, felújítás – a GfK mérései alapján

A GfK Hungária a műszaki elektronikai készülékek mellett a DIY (barkács) piac változásait is nyomon-követi. A 2020-as év különleges volt ezen a területen is, és ezáltal komoly kihívás elé állította a kereskedőket és a gyártókat egyaránt.


Mi is történt 2020-ban a „barkács-felújítás-építőanyag” piacon?


A GfK Hungária az alábbi disztribúciós csatornákban végez kiskereskedelmi felméréseket:

 • barkácsáruházak,
 • festék-szakkereskedők,
 • hipermarketek,
 • építőanyag kereskedések.

 

Felmérésünk alapján megállapítható, hogy a barkácsáruházak 13 százalékos forgalom-növekedést értek el 2020-ban az előző évhez képest, míg a hipermarketek moderáltan tudtak növekedni, az építőanyag kereskedések forgalma pedig enyhén csökkent. Ez utóbbi mögött a beruházások számának csökkenése, és a projektek hiánya húzódik, amely a szerkezetépítési anyagok értékesítésének visszaesését okozta. A szerkezethez tartozó anyagok forgalma közel 12 százalékot csökkentek. Ezek a termékek az építőanyag kereskedői forgalom 36 százalékát jelentették 2020-ban. A három csatorna összesen közel 700 milliárdos forgalmat jelentett.

 

A diagramról nagyon jól kivehető, hogy minden egyes értékesítési csatornában a festékek értékesítése növekedett. Ennek egyik magyarázata, hogy a tavaly március közepétől eszközölt lezárások következtében az emberek többet voltak otthon, így saját környezetük szépítésével, rendbehozatalával is sokat törődtek. A festékpiacon az elmúlt évek legnagyobb növekedését mértük, közel 20 százalékkal magasabb volt ezen szektor bevétele, mint 2019-ben. Az első ábrán felsorolt csatornák mellett az egyik legjelentősebb értékesítési pont a festék-szakkereskedőké volt, amely csatorna 20 százalékkal tudott forgalom alapon növekedni, emellett a barkácsáruházak és az építőanyag kereskedők is egyre nagyobb szeletet hasítanak ki ebből a piacból. Az építőanyag kereskedéseknél nagyobb a fókusz a kültéri festékeken, illetve alapozókon, amely termékek körében ők jelentős értékesítési pontokat képviselnek. 

 

 

A fenti adatokon túl, kutatásainkból többek között az is kiderült, hogy az elektromos szerszámok, - amelyek mind a szakemberek, mind a hobbibarkácsolók számára nélkülözhetetlenek-, közel 18 százalékos forgalomnövekedést értek el 2020-ban az előző évhez képest. A különböző szerszámok között nem meglepő módon az ütvefúrók és a fúrógépek forgalma nőtt leginkább. Ezen termékek esetén az online értékesítés súlya is jelentősen megugrott.

Miután január elejétől az állam meghirdette a felújítási programot, amely két évre szól, így azt véljük, hogy ennek keresletnövelő hatása lesz, így összességében a legtöbb szegmensben egy stabil növekedést fog hozni 2021-re és a 2022-es évre egyaránt. 

További információkért, részletes kutatási eredményeinkért keressek szakértő kollegáinkat: Hajnal Judit és Nagy Dávid.

 

 

 

 

Related Products

 • GfK Out-of-Home Panel

  Winning with Out-of-Home: comprehensive insights on structures and dynamics of the OOH market. Tracking of consumers spend on food and beverages tracked via mobile app. All channels. Transparent consumers. New answers.

  Read more
 • GfK Market Intelligence: Sales Tracking

  Product tracking comparison tool measuring market share and brand performance. Data from both retailer and reseller. Regular POS insights across all relevant channels.

  Read more
 • GfK Shopper Behavior

  Support your marketing decisions with comprehensive data and analysis of buyer behavior at all stages of the purchase journey and product lifecycle.

  Read more

Insights

View all Insights