Hungary 02.08.2021

Építés, felújítás – a GfK mérései alapján

A GfK Hungária a műszaki-elektronikai készülékek mellett a DIY (barkács) piac változásait is nyomon követi. A 2020-as év különleges volt ezen a területen és a 2021-as év sem könnyű, mivel újabb kihívások elé állítja a piaci szereplőket.

Mi is történt 2021 első 5 hónapjában?

A GfK Hungária az alábbi disztribúciós csatornákban végez kiskereskedelmi felméréseket:

  • barkácsáruházak,
  • festék-szakkereskedők,
  • hipermarketek,
  • építőanyag kereskedések.

A lakásfelújítási támogatás, illetve egyes építőipari projektek elindulása pozitív hatással volt a keresletre. Ennek eredményeképpen a barkács-felújítási piac forgalom alapján növekedni tudott a tavalyi évhez képest. Idén szinte minden terület növekedett, amit azért is fontos kiemelni, mert tavaly a nehéz-építőanyagok szegmense a szerkezetépítés visszaesése miatt csökkent.

 

És hogy mi áll a növekedő forgalom mögött? Egyik oldalról az árak emelkedése - ami már 2020-ban is jelentős volt bizonyos termékkörök esetén, s ami idén még ehhez képes csak szerény mértékben növekedett – másrészt a nyersanyag- és szállítmányozási költségek növekedése.

 

 

Egy-két kiragadott termékkörön összehasonlítottuk az árak változását 2019-ről 2020-ra, illetve 2020-ról 2021-re. Látható, hogy többnyire egyszámjegyű a növekedés. Ezek az árak a termékkategória, vagy szegmens átlagát mutatják.

 

 

 

Egyes kategóriákon belül a különböző felületkezelésű, vagy méretű/kiszerelésű termékek ára ettől az átlagos emelkedéstől eltér, amely, ha érdekli Önt, lépjen kapcsolatba szakértő kollegáinkkal: Hajnal Judit és Nagy Dávid.