Amstelveen 17.06.2022

Crisp klopt Picnic, maar prijs wint snel aan belang

Websupermarkten worstelen met de betrouwbaarheid van hun leveringen. 27 procent van de klanten geeft aan regelmatig niet alle bestelde producten te ontvangen. En Crisp is de winnaar van het rapport, waardoor het Picnic op e-commerce achter zich laat.

                                                Personeelsleden van Crisp, die Picnic achter zich laten. Foto: Distrifood

Dat blijkt uit het jaarlijkse E-commerce in fmcg-rapport van GfK.
Vorig jaar lag het percentage mensen dat niet altijd alles ontvangt nog op 26 procent. Toen hadden onlinesupermarkten echter nog te maken met de gevolgen van de groeispurt onder invloed van corona. De verwachting was dat de leveringsbetrouwbaarheid post-corona zou stijgen. Albert Heijn en Jumbo zijn twee van de partijen die relatief minder scoren op complete leveringen.

Post-coronadip is voorbij

Onlinesupermarkten hebben de post-coronadip overwonnen, zo blijkt uit de cijfers. In het eerste kwartaal kwam het marktaandeel van online binnen totaal supermarkten uit op 7,5 procent. Dat is het hoogste aandeel tot nu toe en verslaat de 7,4 procent op het hoogtepunt van de coronapandemie. De dalende lijn sinds het tweede kwartaal van 2021 is daarmee omgebogen.

Nieuwe klanten maken de groei

De groei van online is vooral te danken aan de toetreding van nieuwe klanten. Dit komt onder meer door de verdere groei van flitsbezorgers, die in sterke mate jongere klanten en alleenstaanden aanspreken. Dat consumenten graag zelf hun boodschappen willen uitzoeken, blijft de belangrijkste reden om niet online boodschappen te bestellen.

Crisp laat Picnic achter zich

Crisp is voor het eerst winnaar van het GfK E-commerce in fmcg-rapport. De luxe onlinesupermarkt verdringt Picnic van de eerste plaats in een onderzoek waarin de meeste websupers een lager rapportcijfer krijgen van hun klanten dan een jaar eerder. Crisp kreeg een rapportcijfer van 7,98, terwijl Picnic het moest doen met een 7,87. Vorig jaar waren de rollen nog omgedraaid.

Wilt u meer informatie over het GfK E-commerce FMCG rapport? Heeft u vragen over de resultaten van uw merk? Of wilt u weten waarom uw merk op deze positie staat? Laat het ons weten en neem contact op met uw account manager.