10.01.2019

Folyamatosan bővül a szórakoztatóelektronikai termékek piaca

Töretlen a szórakoztatóelektronikai termékek globális piacának bővülése

Budapest, 2019. január 10. – A szórakoztató elektronikai termékek globális piaca 2018-ban hat százalékkal bővült mennyiségi alapon, míg az értékforgalom elérte a mintegy 138 milliárd eurót. Valamennyi régióban erőteljes növekedés volt látható. A GfK 2019-re mintegy 4 százalékos növekedést prognosztizál. További potenciál rejlik a felsőkategóriás, integrált hangasszisztenssel rendelkező okoskészülékekben – áll a GfK szórakoztatóelektronikai termékek globális piacát bemutató tanulmányában, amely a 2019-es Las Vegas-i CES alkalmából készült.

A szórakoztatóelektronikai termékek iránti keresletet világszerte olyan globális “megatrendek” formálják, mint például a prémium készülékek iránti igények növekedése. A GfK legutóbbi tanulmányai szerint közel minden második fogyasztó nyilatkozott úgy, hogy „inkább legyen kevesebb, de magasabb technológiai szintet képviselő készülékem”.

Markus Kick, a GfK szórakoztatóelektronikai szakértője szerint “a gyártók jobban teszik, ha figyelemmel kísérik a prémium készülékek piaci trendjét és ezzel összhangban felső kategóriás funkciókkal ellátott termékeket kínálnak. Az egyre fokozódó piaci telítettséget figyelembe véve ezen a ponton van még kiaknázható értékesítési potenciál. A sikert pedig az hozhatja meg, ha a kínált készülék működtetése intuitív, a fogyasztókra ugyanis egyre inkább jellemző, hogy hamar elveszítik érdeklődésüket bármely elektronikai készülék iránt, ha annak kezelése bonyolult. Így aztán a különböző technológiai elemek használatának egyszerűsége a vásárlási döntést befolyásoló tényezővé vált.

A globális tévépiac is profitál a felső kategóriás készülékekből

A tévékészülékek piacának értékforgalma 2018-ban több mint ötszázalékos növekedéssel meghaladta a 100 milliárd eurót. Ez a szegmens adta a szórakoztatóelektronikai termékek globális forgalmának mintegy háromnegyedét. A növekedés zöme a legalább 50 inch képernyő-átmérőjű felső kategóriás készülékeknek tulajdonítható, hiszen a tévékészülékek értékesítéséből származó 2018. évi bevételek több mint felét ezek hozták. Egyre népszerűbbek a prémium szegmensben vezető OLED-képernyőpanelek - növekedésük üteme meghaladja a 100 százalékot. Az OLED-készülékek részesedése a tévékészülékek teljes forgalmából jelenleg 5-10 százalék között mozog, és egyre több gyártó tűnik fel a piacon, ami az árak csökkenéséhez vezet. Az OLED-készülékek forgalmát tekintve vezető régió Nyugat-Európa, ahol az átlagár tavaly kb. 300 euróval mérséklődött és valamivel 2100 euró alá esett. A leggyakrabban vásárolt modellek már akár 1500 euróért is elérhetők. A képernyőfelbontást illetően, a 4K képernyők iránti kereslet tovább nő és már megjelentek a piacon az első 8K modellek is.

Az audiokészülékek piacát a fejhallgatók és hordozható bluetooth hangszórók hajtják

A fejhallgatók és hordozható sztereó headset-ek értékesítéséből származó globális árbevétel 2018-ban mintegy 40 százalékkal nőtt és elérte a 14 milliárd eurót. A bevétel több mint fele a bluetooth technológiával működő készülékekből származott. Amióta a gyártás során egyre több okostelefonból marad ki a fülhallgató-csatlakozó, azóta a bluetooth fejhallgatók és headsetek értékesítése mutat növekvő tendenciát. A legmodernebb technológiát napjainkban a teljesen vezeték nélküli, két külön fülbe illeszthető fejjel működő, ún. True Wireless fejhallgatók jelentik. 2018-ban e készülékek a bevételből nagyobb részt generáltak, mint a már rég a piacon lévő zajkioltó fejhallgatók szegmense. A 150 eurótól induló áron elérhető nagyteljesítményű fülhallgatók és headset-ek megjelenésével az átlagár is több mint 20 százalékkal nőtt.

A bluetooth kapcsolattal okostelefonhoz csatlakoztatható hordozható hangszórók forgalma 15 százalékkal nőtt és elérte a közel 5 milliárd eurót. Ez a szegmens is egyértelműen a prémium szektort vette célba: a 150 euró fölötti árkategóriák alig valamivel maradtak el az összes bevétel egyharmadától. A hangszóróknak az elemi károkkal szemben védelmet nyújtó technológiák szempontjából kizárólag a víz-, és fröccsenésálló (splashproof) készülékeknek sikerült talpon maradniuk. Az eladott készülékek többsége effajta védettséget még nem élvez, ez tehát egyelőre nem döntő szempont a vásárláskor.

 

A multiroom audiorendszer általánosan elterjedtté válik; az 'okos' az új sikertényező

A különböző helyiségekben egyidejűleg különböző zenék lejátszására alkalmas ún. multiroom készülékek piaca csökkenésnek indult, aminek az első jele, hogy az e funkcióval felszerelt hangszórók és audiokiegészítők értékesítéséből származó bevétel 2018-ban mérséklődött. A platformszolgáltatók egyre bővülő hardverválasztéka okán az„okos” funkciók audiokészülékekbe való beépítése egyre kevésbé megspórolható, ha a bevétel növelése a cél. A normál hangszórókon kívül a soundbarok (=hangprojektorok) illetve  vizuális visszajelzést adó, mesterséges intelligenciára épülő hangasszisztenssel kombinált formátumú,  vagy okosképernyők is fokozatosan teret hódítanak. E készülékek válhatnak az okosotthonok központi vezérlőegységévé, ugyanakkor jól látszik az is, hogy a hangvezérlés önmagában még nem nyújt az intuitív működtetés szempontjából olyan szintű kényelmet, mint amilyet a fogyasztók napjainkban elvárnak a technológiai termékektől.

 

 

Download (PDF)

A GfK módszereiről

Retail paneljének részeként a GfK világszerte több mint 70 országban gyűjt értékesítési adatokat olyan szórakoztatóelektronikai termékekről mint a televíziókészülékek, audiotermékek és autóelektronikai termékek. Valamennyi szám a teljes piacra vonatkozik, így pl. az eladott készülékek száma az adott ország szórakoztatóelektronikai szektorában. A forgalmi adatok rögzített árfolyamon átszámolva értendők.

A Las Vegas-i CES alkalmából a GfK a sajtót szórakoztatóelektronikai témában és a teljes műszaki fogyasztási cikk piaccal kapcsolatban összeállított közlemények formájában tájékoztatja. Az információk a következő linkre kattintva érhetők el: https://www.gfk.com/press-room/press-releases/

Download (PDF)Latest Press Releases

View all Press