28.03.2017
Türkiye’de online ve offline alışveriş davranışlarının sorgulandığı GfK FUTUREBUY SHOPPER Araştırması’nın 2015 karşılaştırmalı raporu çıktı. Araştırmada genel alışveriş davranışlarının yanı sıra 16 kategori* bazında, alışverişte ve satın almada tercih edilen kanallar, alışverişte en etkili temas noktaları, tercih edilen ödeme sistemleri, fiyat karşılaştırma, yorum okuma ve benzeri online aktiviteler de sorgulandı. Araştırma online veri toplama tekniği kullanılarak 18 yaş ve üstü, orta ve üzeri sosyo ekonomik statüye mensup 1.000 alışverişçiden bilgi alınarak gerçekleştirildi.
Araştırmanın bulgularına göre, son 6 ayda online en fazla satın alma işlemi yapılan kategorilerin başında giyim (%49) geliyor. Daha sonra online satın almanın en fazla yapıldığı kategoriler ise sırasıyla finansal hizmetler (%48), tüketici elektroniği (%44) ve küçük ev eşyaları (%44) kategorileridir. Sadece internet üzerinden, son 6 ayda en az satın alınan kategori ise paketlenmiş yiyecek & içecek (%16) ürünleridir.
Online Alışveriş Davranışları
Online alışverişin avantajları sorgulandığında 2015’te araştırmaya katılanların %55’i neredeyse ihtiyaçları olan ürünlerin ve hizmetlerin tümü için internetten alışveriş yapabileceğini belirtirken 2016’da bu oran %65’e yükseldi.
Katılımcılara bir yıl öncesine göre hangi online alışveriş aktivitelerini daha çok yaptıkları sorulduğunda, internetten ürün araştırıyorum diyenlerin oranının %56 olduğu görülüyor. Katılımcıların %45’i ise 1 yıl öncesine göre daha fazla interneti kullanarak ürün satın aldıklarını belirtiyor.
Mobil ödeme
Alışverişçilerin %15’i ayda 4 kez veya daha fazla mobil ödeme yapıyor. Alışverişçilerin yarıdan fazlası (%58) ise ayda 1 kere ve daha az mobil ödeme yaptığını belirtiyor
Türkiye’deki alışverişçiler mobil işlem yapabilme olanaklarının artmasını sabırsızlıkla bekliyorlar. İki kişiden biri “Gittikçe daha fazla ödemeyi mobil cihazlarım aracılığıyla yapabilmeyi sabırsızlıkla bekliyorum.” diyor. Bölgeler bazında incelendiğinde, Avrupa’daki alışverişçilerin yalnızca %21’i mobil ödeme yapabilme olanaklarının artmasını isterken, bu oranın en yüksek olduğu bölgenin ise %65 ile Latin Amerika olduğu görülüyor. Asya Pasifik’te de bu oran %51’dir.
Araştırma Hakkında
Araştırma kapsamında GfK, Ekim 2016’da Türkiye’de 18 yaş ve üzeri, orta ve üst sosyo ekonomik statüye (ABC1C2) mensup 1.000 alışverişçi ile online olarak görüşmüştür.
*Kapsanan kategoriler
Tüketici elektroniği
Cep telefonu
Ev temizlik ürünleri
Güzellik, kişisel bakım
Paketlenmiş yiyecek - içecek
Ev dışında yeme içme
OTC medikal
Finansal Hizmetler
Mobilya
Küçük ev aletleri
Büyük ev aletleri
Oyuncak
Giyim / Moda
Bebek ürünleri
Traş ürünleri
Lastik
GfK FUTUREBUY Shopper Raporu ile ilgili daha fazla bilgi almak için Hande Akdağ (hande.akdag(at)gfk.com) ve Naz Şakar (naz.sakar(at)gfk.com) ile iletişime geçebilirsiniz.
These are GfK’s global findings ahead of CES 2024.
Read moreEnvironmental appeal ‘not enough’ to convert non-luxury buyers to EVs
Read moreIn the latest Green Gauge® study from GfK Consumer Life, more than half the U.S. population (53%) expressed serious concern for the environment, noting it should be a priority for everyone.
Read more