Amstelveen, 19.03.2024

Nederlandse consument geeft in 2023 online meer uit aan vakanties dan ooit

Nederlandse consumenten hebben in 2023 voor € 34,7 miljard online uitgegeven, een groei van 3% t.o.v. 2022. Het aantal online aankopen is gestegen met 1% naar 365 miljoen. De online groei komt met name door uitgaven aan vakanties en tickets voor attracties en evenementen. Opvallend is de online cross-border groei: de cross-border bestedingen zijn toegenomen met 13% en het aantal aankopen met 17%. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van de Thuiswinkel Markt Monitor, het onderzoek naar online consumentenbestedingen in Nederland. Dit onderzoek wordt door GfK uitgevoerd, in opdracht van Thuiswinkel.org en Retail Insiders en in samenwerking met PostNL, Betaalvereniging Nederland en Currence.

Online bestedingen aan reizen en evenementen hoger dan ooit

De online groei wordt verklaard door de aanschaf van diensten. Het aantal online aankopen in de dienstensector is met 4% gestegen en de online bestedingen zelfs met 10%. Daarnaast is er een lichte verschuiving van fysiek naar online te zien (+1%). Aankopen van en online bestedingen aan producten zijn nagenoeg gelijk gebleven. Marlene ten Ham, directeur van Thuiswinkel.org zegt hierover: “De groei in de dienstensector is met name te danken aan online bestedingen aan reizen. Zo hebben we in 2023 21% meer online uitgegeven aan pakketreizen en 15% meer aan losse vliegtickets & accommodaties. Dit is meer dan ooit tevoren. Dat heeft natuurlijk te maken met inflatie, maar eerder bleek ook al uit de ANVR/GfK boekingsmonitor dat in 2023 de meeste vakantieboekingen ooit werden gedaan[1]. Ook gaven we online niet eerder zo veel uit aan tickets voor attracties en evenementen, met een groei van 10%.”

 

 

Figuur 1: Online bestedingen dienstensector in miljarden euro’s

Online cross-border groeit, grootste groei vanuit China  

De online cross-border bestedingen zijn met 13% gestegen t.o.v. 2022, en bedragen nu bijna € 4 miljard. Het aantal online cross-border aankopen laat een nog sterkere groei zien van 17%, goed voor 40 miljoen aankopen. Nederlandse consumenten geven nu 12% van hun totale online bestedingen cross-border uit. Duitsland staat op nummer 1, een kwart van de online cross-borderbestedingen gaat naar onze oosterburen. China laat de grootste stijging zien, in zowel online cross-border bestedingen (van 5% naar 7% in aandeel, goed voor € 265 miljoen bestedingen) als aantal online cross-border aankopen (van 18% naar 22% in aandeel, goed voor 8,9 miljoen aankopen). Categorieën die vaak online bij Chinese webshops worden gekocht zijn bijvoorbeeld DIY/Garden, Home & Living en Kleding.​ Marlene ten Ham: “In de voorgaande twee jaar zagen we de online bestedingen van Nederlandse consumenten bij Chinese webshops juist afnemen, omdat die sinds 2021 niet meer zijn vrijgesteld van BTW. In 2023 zien we een flinke toename. Ook naar andere landen buiten de EU zien we de bestedingen toenemen.”

 

Figuur 2: Aantal online aankopen door Nederlandse consumenten bij Chinese webshops in miljoenen

 

Meeste aankopen via desktop/laptop, iDEAL vergroot aandeel

Ongeveer de helft van alle online aankopen werd in 2023 gedaan via de desktop/laptop. Dit aandeel is stabiel ten opzichte van 2022. Het gebruik van de smartphone is opnieuw toegenomen (van 33% naar 35%), maar de snelle groei van de afgelopen jaren lijkt iets af te zwakken. Daar waar het toegenomen gebruik van de smartphone de afgelopen jaren vooral ten koste is gegaan van het gebruik van desktop of laptop, is dit in 2023 vooral ten koste gegaan van het gebruik van de tablet.

iDEAL wordt nog steeds veruit het meest gebruikt voor het betalen van online aankopen, op afstand gevolgd door creditcards. In 2023 is het aandeel iDEAL op het totaal aantal online aankopen weer licht gestegen van 70% naar 72%. Het aandeel creditcards is met 8% stabiel. IDEAL wordt niet alleen het meest gebruikt bij Nederlandse websites, maar ook cross-border. Daar ligt het aandeel met 51% echter een stuk lager. Het creditcardgebruik ligt cross-border met 25% juist hoger. Zowel het aandeel iDEAL als creditcards is cross-border in 2023 toegenomen (beide +3%), voornamelijk ten koste van PayPal.

 

Download het voledige rapport hier

Download hier de infographic Full Year 
Download hier de infographic Q4

Noot voor de pers

Voor meer informatie kun je contact opnemen met:


Woordvoerder


Marlene ten Ham

Algemeen Directeur Thuiswinkel.org
06 42 11 43 05
marlenetenham@thuiswinkel.org

Bij geen gehoor:

Mikkie Hogenboom
PR Manager
06 15 828 007
pers@thuiswinkel.org


Thuiswinkel.org, de belangenvereniging voor webwinkels

Thuiswinkel.org heeft als missie om de e-commercesector te helpen in de transitie naar een veiligere, verantwoordere en duurzamere sector. Zo houden we online winkelen voor toekomstige generaties consumenten mogelijk.

Thuiswinkel.org inspireert, faciliteert en mobiliseert haar leden, de keten en consumenten met kennis, inzichten en tools. Daaronder vallen onder andere het Thuiswinkel Waarborg-keurmerk, onze juridische helpdesk, het e-learningplatform e-Academy, onze onderzoeken, het innovatieprogramma ShoppingTomorrow en de belangenbehartiging. Hierdoor maken wij de online markt in Nederland elke dag een stukje slimmer. Want alleen zo groeien we samen naar een veiligere, duurzamere en innovatievere toekomst.

 

PR contact GfK - An NIQ Company

Tamara de Lange

Marketing Manager Benelux
084 35 1000
tamara.delange@gfk.com

 

Over GfK  - an NIQ Company

Al meer dan 89 jaar verdienen we het vertrouwen van onze klanten over de hele wereld door kritieke vragen in hun besluitvormingsproces op te lossen. Wij stimuleren hun groei door een volledig inzicht te bieden in het koopgedrag van hun consumenten en de dynamiek die hun markten, merken en mediatrends beïnvloedt. In 2023 ging GfK samen met NIQ, waardoor twee marktleiders met een ongeëvenaard wereldwijd bereik werden verenigd. Met een holistische retailreading en de meest uitgebreide consumenteninzichten - geleverd met geavanceerde analyses via ultramoderne platforms - stimuleert GfK "Growth from Knowledge". [1] ANVR/GfK boekingsmonitor december 2023​Latest Press Releases

View all Press