Amstelveen, 05.12.2023

Black Friday 2023: Nederlanders geven €366 miljoen uit aan consumentenelektronica, 1,1% meer dan in 2022

De verwachtingen voor een goede Black Friday week waren hooggespannen in de markten voor consumentenelektronica, duurzame consumptiegoederen en huishoudelijke artikelen, die tot nu toe een uitdagend 2023 achter de rug hebben. De verkoopresultaten die net zijn vrijgegeven door GfK’s Market Intelligence Sales Tracking onderzoek laten zien dat in de week van Black Friday 2023 de Nederlandse markt voor consumentenelektronica een omzet van €366 miljoen boekte, een stijging van 1,1% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

 

Ontdek de Black Friday Nederland 2023 infographic

 

Forse groei in de aanloop naar Black Friday

De Black Friday week 2023, week 47, laat met €366 miljoen een omzetgroei van 1,1% zien binnen de consumentenelektronica sectoren ten opzichte van 2022. Een minimale groei, zo lijkt het, echter is er in de weken voorafgaand aan de Black Friday week een aanzienlijk hogere groei te zien. Black Friday beperkt zich duidelijk niet meer tot één week van promoties maar wordt verspreid over de gehele maand november.

Ook dit jaar kregen de weken voorafgaand aan de officiële Black Friday een boost: week 46 liet een omzet zien van €238 miljoen, 6,5% meer dan in 2022. Week 45 had een omzet van €174 miljoen, een stijging van 5,1% ten opzichte van 2022. Van week 44 tot en met 47 is er een totale groei van 3,4%. Ter vergelijking: de consumentenbestedingen in Italië daalden in week 47 met 11% en in Frankrijk met 1,3%. België daarentegen zag een stijging van 8%.

Het volume in Nederland daalde in week 47 met 1,6%, in de week 44 tot en met 47 daalde het volume in totaal met 2,2%, wat erop duidt dat de gemiddelde verkoopprijzen zijn gestegen vergeleken met een jaar eerder. Consumenten kochten uiteindelijk dus minder, maar gaven wel meer geld uit, enerzijds door hogere gemiddelde prijzen als gevolg van de inflatie en anderzijds doordat consumenten tijdens Black Friday op zoek gaan naar producten met hoge kortingen voor de relatief duurdere producten.

 

Source: GfK Market Intelligence: Sales Tracking

 

Vooral groei binnen huishoudelijke apparaten en telecom

Binnen de consumentenelektronica sectoren waren vooral Haarstylers (+81%), Spelcomputers (+76%), en Drones (+31%) populair in de week van Black Friday. Producten als TV, Audio, Video, Foto en IT- apparatuur lieten geen groei zien.

Vrijstaande grote keuken apparatuur, klein huishoudelijke artikelen, en Telecom daarentegen noteerden wel een omzet toename. Ook dit jaar blijkt Black Friday vooral een online feestje te zijn geweest, net als vorig jaar werd ongeveer 63% van de totale consumentenelektronica omzet via het online kanaal gerealiseerd.

 

Source: GfK Market Intelligence: Sales Tracking

 

Wisselende resultaten GfK Retail Recap

Als we kijken naar de totale mix van de non-food branche binnen de grotere Nederlandse retailers (Bron: GfK Retail Recap), heeft de Black Friday week (week 47) niet voor een omzetgroei gezorgd. De totale omzet in week 47 noteerde een daling van 1% ten opzichte van 2022.

Er worden minder aankopen in Fashion gedaan, echter door hogere gemiddelde prijzen valt de daling in omzet minder laag uit maar komt alsnog op -7% in vergelijking met vorig jaar. Ook in doe-het-zelf producten is een daling te zien. De overall teleurstellende cijfers over Black Friday worden in enige mate gemaskeerd door de entertainment verkopen waar we een forse stijging zien van 17% door met name de verkoop van game consoles.

 

Zie meer cijfers in de Black Friday Nederland 2023 infographic

 

Noot voor de pers

Neem voor meer informatie contact op met: Tamara De Lange, Marketing Manager Benelux,  tamara.delange@gfk.com


Over GfK  - an NIQ Company

Al meer dan 89 jaar winnen we het vertrouwen van onze klanten over de hele wereld door kritische vragen in hun besluitvormingsproces op te lossen. Wij stimuleren hun groei door een volledig inzicht te bieden in het koopgedrag van hun consumenten en de dynamiek die van invloed is op hun markten, merken en mediatrends. In 2023 ging GfK samen met NIQ, waardoor twee marktleiders met een ongeëvenaard wereldwijd bereik samenkwamen. Met een holistische retailvisie en de meest uitgebreide consumenteninzichten – geleverd met geavanceerde analyses via de modernste platforms – stimuleert GfK “Growth from Knowledge”.Latest Press Releases

View all Press