Amstelveen, 10.05.2021

Omzetdaling Non-Food detailhandel, verschillen per sector zijn groot

AMSTELVEEN, 10 mei 2021 – In het eerste kwartaal van 2021 zette de Nederlandse Non-Food detailhandel een kleine €4,7 miljard om binnen 11 gemeten sectoren. Dit is een lichte daling van 1,4% vergeleken met het 1e kwartaal in 2020. De schade van de pandemie lijkt op het eerste gezicht mee te vallen, maar er zijn duidelijke verschillen waarneembaar per sector.

“We kunnen vaststellen dat met name de ‘elektronica sectoren’ groei laten zien zoals groot-en klein huishoudelijke apparaten, IT, Telecom, en Consumenten elektronica”, zegt Niels van Steijn, Market Intelligence Lead bij GfK Nederland. “Een verklaring voor deze groei is toch echt de Corona pandemie aangezien veel mensen noodgedwongen thuis zijn, werken, en/of studeren.” Naast deze groeiende sectoren, zijn er ook sectoren die wel hard getroffen zijn, onder andere door de gedwongen winkelsluitingen van niet-essentiële winkels per half december 2020", vervolgt Niels van Steijn. “Dit zien we vooral binnen de Doe-het-zelf-sector. Daarnaast hebben de Fashion, Schrijfwaren, en Optiek branche het ook moeilijk in Q1 van dit jaar.”

Omzetverloop per sector

Consumenten Elektronica

De omzetgroei van 5% komt voornamelijk doordat consumenten duurdere producten zijn gaan kopen, met een zeer nadrukkelijke verschuiving naar het online kanaal (door de gedwongen winkelsluitingen). Het online aandeel in Q1 is verder opgelopen naar 67%. Producten die vooral goed werden verkocht zijn (grote) televisies en hoofdtelefoons.

Witgoed

De Witgoed markt blijft zich in het eerste kwartaal positief ontwikkelen (+13%). De sterkste groei in verkopen is te zien in koelkasten, vaatwassers, inbouw kookplaten en fornuizen/ovens. Dit betekent dat de Nederlandse consument nog steeds druk bezig is met de vernieuwing van zijn of haar keuken.

Het belang van internet neemt nog steeds toe binnen witgoed. Vergeleken met het 1e kwartaal van vorig jaar is het aandeel online verkopen door de lockdown nog verder gestegen naar ruim een derde van alle bestedingen.

Klein huishoudelijk

De sector Klein huishoudelijk laat in Q1 2021 een omzetgroei van 20% zien. De grootste groei komt uit kitchen appliances; +23% (o.a. koffie -en keukenmachines) en home comfort; +22% (o.a. luchtreinigers en stofzuigers).

Personal care laat ook groei zien maar in mindere mate; +15%. De gemiddelde prijs is in elke categorie gegroeid; gemiddeld met zo’n 26% groei. We zijn dus gemiddeld meer uit gaan geven ten opzichte van vorig jaar. De online omzet is bijna verdubbeld vergeleken met het eerste kwartaal in 2020. Dit is ten koste gegaan van de omzet in het traditionele kanaal; deze is bijna gehalveerd.

IT

Ook de IT markt blijft groeien; +12%. Deze groei komt vanzelfsprekend nog altijd vanuit de noodzaak om vanuit huis te kunnen werken/studeren. Producten zoals notebooks, monitors, routers, toetsenborden, muizen, webcams, en printers zijn nog altijd erg gewild.

De groei in de IT markt komt daarnaast ook volledig uit het online kanaal. De online omzet groeide maar liefst met 62% in het eerste kwartaal naar een omzetaandeel van 83%.

Telecom

De totale Telecom markt (core wearables, headsets, mobile enhancements, phone devices en smart mobile phones) is in Q1 2021 ten opzichte van Q1 2020 met 3% in waarde gestegen. Core wearables, zoals smartwatches en fitness trackers, is relatief gezien de grootste groeier met 62%.

Het online aandeel was in Q1 2020 in totaal Telecom 51%, maar in het eerste kwartaal van dit jaar is dit zelfs gestegen naar 84%. Core wearables is hierin de uitschieter, 94% van alle omzet in Q1 werd in deze productgroep via het online kanaal gegenereerd. Hetzelfde kwartaal vorig jaar was dit nog “slechts” 68%.

Entertainment

De totale Entertainment sector liet een lichte omzetgroei zien van zo’n 3%. De Entertainment sector valt uiteen in een aantal subsectoren, namelijk: muziek, film, spelcomputers, games voor spelcomputers, en boeken.

Binnen muziek zien we de omzet in Q1 stijgen met 8% door een sterke stijging van ‘vinyl’. Film daarentegen laat een sterke daling zien van 29%. Dit komt door de lockdown en een aantal bioscoopreleases die in 2020 niet zijn doorgegaan.

De markt voor spelcomputers is door de introductie van Playstation 5 en nieuwe Xbox series aanzienlijk gegroeid in Q1 (+70%). De games daarentegen laten een omzetverlies zien van 6% als gevolg van de switch naar de nieuwe generatie spelcomputers waarbij het verlies van oudere PS4 / Xbox One titels (nog) niet werd gecompenseerd.

De omzet in de boeken markt is tot slot gedaald met 10%. Dit heeft alles te maken met de winkelsluitingen.

Overall zien we het online aandeel binnen de Entertainment sector als gevolg van de lockdowns ook sterk toenemen; 77% van de omzet is via het online kanaal gegaan.

Fietsen

De Fietsenmarkt draait op volle toeren tijdens de Corona pandemie. Nu onder andere sportscholen gesloten zijn en het reizen met het openbaar vervoer verder is afgenomen, pakken veel consumenten de fiets als alternatief voor het ‘bewegen’ en ‘reizen’. De totale omzet is met 24% toegenomen, waarbij de groei nadrukkelijk komt vanuit het E-bike segment; +39%!

Meer cijfers en trends van de E-bike markt in 2020, bekijk je hier.

Doe-het-zelf (bouwmarkten)

De Doe-het-zelf bouwmarkten sector is hard geraakt. De totale omzet in Q1 is met bijna 40% gedaald en is vanzelfsprekend volledig toe te schrijven aan de winkelsluitingen per midden december. Het winkelen middels ‘click & collect’ heeft enigszins nog iets goedgemaakt maar feit blijft dat deze sector heel erg afhankelijk is van de winkels en grote aantallen bezoekers.

Schrijf- en correctiemiddelen

De sector Schrijf- en correctiemiddelen laat in Q1 2021 een daling zien in waarde van -10,6% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De onderverdeling online versus offline is ook hier duidelijk op de online verkopen gericht. Online worden voornamelijk de duurdere producten verkocht. Viltstiften hebben bijvoorbeeld geprofiteerd van deze online waardestijging.

Fashion

De Fashion markt heeft het al langer zwaar te verduren. De omzetdaling in het 1e kwartaal is echter beperkt gebleven tot -0,3%, waarbij de verschuiving naar het online kanaal nog altijd duidelijk zichtbaar is.

80% van de gemeten omzet binnen Fashion is in Q1 2021 via het online kanaal gegaan. De markt voor schoenen springt er in het eerste kwartaal positief uit; hier groeide de omzet met 9%. De grootste daling daarentegen zit binnen het segment ‘bodyfashion’ (-11%), waarbij overigens wel een zeer sterke online groei zichtbaar is. Alleen kan deze het verlies in de winkels niet compenseren.

Bekijk ook de GfK Fashionscan. In dit rapport vind je de highlights van de Fashionscan en alle deelnemende partners.

Optiek

Tot slot zien we dat de Optiekmarkt ook sterk afhankelijk is van de winkels. Deze sector zag de totale omzet in het eerste kwartaal van 2021 met -1,5% dalen. De markt krabbelt daarmee weer wat op na het zware omzetverlies in vooral het 2e kwartaal van vorig jaar na de 1e lockdown.

Vooral contactlenzen werden in het eerste kwartaal aanzienlijk minder goed verkocht (-11%), terwijl het vervangen van de bril wel weer voorzichtig lijkt te gebeuren (+0,4%).

Bron

De cijfers uit dit persbericht zijn afkomstig van GfK Market Intelligence: Sales Tracking tot en maart 2021. Wilt u meer weten over de cijfers of heeft u een specifieke vraag, neem dan gerust contact met ons op!

Contactpersoon: Niels van Steijn (Market Intelligence Lead - GfK Nederland) – Niels.vanSteijn@gfk.com

Pers contact: Guusje van der Heijden, T +316 303 87 515, guusje.vanderheijden@gfk.comLatest Press Releases

View all Press