Amstelveen, 21.01.2019
De grootste websites en apps van 2017 voeren ook in 2018 de ranglijsten aan. Het bereik van Instagram groeit hard, het sociale mediaplatform van Facebook bereikt in december 50% van de Nederlanders (13+), ten opzichte van 36% in 2016. Dat blijkt uit het GfK Digital Audience Measurement (DAM) Jaaroverzicht 2018, het online bereikonderzoek waarin sinds 2013 het digitale gedrag van de Nederlandse bevolking wordt onderzocht.
Instagram maakt de sterkste groei door en bereikt inmiddels in december 50% van de Nederlanders (13+). Het Instagram-maandbereik was in 2016 36%, terwijl dat in 2014 20% bedroeg. Er is een duidelijke daling in de intensiteit van gebruik van Facebook onder jongeren: het gemiddeld dag-bereik op de smartphone daalt van 52% in december 2014 naar 42% in december 2018.
Instagram, Snapchat en YouTube bereiken dagelijks juist steeds meer jongeren (en andere leeftijdsgroepen). Muziek- en streamingdiensten Netflix en Spotify stijgen ook verder in gebruik, terwijl YouTube haar positie in de top 5 van online merken behoudt.
Opvallend is het all-time high bereik van de sites en apps van de Nederlandse radiostations, die in december 2018 een gezamenlijk bereik hebben van 48%, hoger dan Spotify (41%). Mogelijk wordt het sterke bereik van de radiomerken veroorzaakt door de populariteit van de Top2000, het afscheid van radio-icoon Edwin Evers, maar ook het jaarlijks terugkerende Lifeline (voorheen Serious Request), de Top4000 van Radio 10 en de Top500 van het Foute Uur van Qmusic.
Onder nieuwsmerken wordt NU.nl in december 2018 het meest bezocht (54%). AD stijgt naar gelijk niveau met NOS (50%) en Telegraaf volgt met 46% bereik kort erop.
Ook in 2018 is het belang van de smartphone gestegen. Onder personen van 13 jaar en ouder gebruikt in december 2018 inmiddels 77% een smartphone voor online gedrag. Dat blijkt uit het GfK Digital Audience Measurement Jaaroverzicht 2018, het online bereikonderzoek waarin sinds 2013 het digitale gedrag van de Nederlandse bevolking wordt onderzocht.
Het online smartphonegebruik is onder jongeren (13-34 jaar) stabiel gebleven ten opzichte van een jaar eerder (87%), terwijl zij iets minder gebruik maken van een tablet. Onder 35-49 jarigen is het online smartphonebereik in december tot gelijk niveau met de jongeren gestegen; zij gebruiken de tablet het meest van alle leeftijdsklassen (maandbereik: 70%). Onder vijftigplussers zien we het online bereik op smartphone en tablet verder groeien, hoewel zij relatief gezien het minst gebruik maken van deze mobiele apparaten.
De resultaten zijn gebaseerd op GfK DAM, het online bereiksonderzoek waarin sinds 2013 continu het digitale gedrag van de Nederlandse bevolking wordt onderzocht: welke websites bezoeken zij en welke apps worden gebruikt?
Het onderzoek wordt uitgevoerd in een panel van ca. 7000 personen, waarin het digitale gedrag op pc, smartphone en tablet passief wordt gemeten. Alle websites en apps die panelleden gebruiken/bezoeken worden geregistreerd; websites en apps worden afzonderlijk en geaggregeerd tot merken gerapporteerd.
De verzamelde gegevens worden wekelijks gerapporteerd in de mediaplanningsoftware GfK Probe.
These are GfK’s global findings ahead of CES 2024.
Read moreEnvironmental appeal ‘not enough’ to convert non-luxury buyers to EVs
Read moreIn the latest Green Gauge® study from GfK Consumer Life, more than half the U.S. population (53%) expressed serious concern for the environment, noting it should be a priority for everyone.
Read more