Amstelveen, 02.02.2022

Consumenten kopen een e-bike steeds vaker voor woon-werkverkeer

Consumenten kopen een e-bike steeds vaker voor woon-werkverkeer

Uit cijfers van de jaarlijkse GfK E-bike Monitor 2021  blijkt dat consumenten steeds vaker een e-bike kopen om naar het werk te fietsen. Recreatief gebruik is nog steeds het grootste segment, maar ten opzichte van 2020 is er een duidelijke stijging te zien in het gebruik voor woon-werkverkeer.

Deze stijging is deels te verklaren doordat in 2021 meer Corona maatregelen zijn versoepeld t.o.v. het jaar 2020. In 2021 gingen hierdoor meer mensen weer naar kantoor en werd de e-bike gezien als een goed alternatief voor woon-werkverkeer. De motivatie van de consument bij het kopen van een e-bike is namelijk het kunnen afleggen van lange afstanden. Gemiddeld fietst de e-biker zo’n 43 kilometer per week. Deze trend uit zich ook in de leeftijd van de e-bike kopers. Vooral het aantal e-bike kopers tussen 35 - 49 jaar is dit jaar beduidend gestegen.

Stijging gemiddelde prijs is ook duidelijk te zien in Belgiȅ en Duitsland

GfK ziet dat bij onze buurlanden de gemiddelde prijs nog harder is gestegen dan in Nederland. In Belgiȅ is de stijging in 2021 ruim 8 % t.o.v. 2020. Duitsland laat de grootste stijging zien van ruim 12% t.o.v. 2020. Ook bij deze buurlanden is te zien dat e-bike kopers meer premium electrische fietsen zijn gaan kopen. De e-bikes vanaf 3000 euro laten namelijk een significante stijging zien. Wel blijft er voldoende potentieel voor de goedkopere e-bikes. E-bikes met een prijs tot 1500 euro zijn in beide landen goed voor ruim 30% van de aankopen.

Er zijn dus genoeg groeikansen voor fabrikanten en retailers in de Belgiȅ en Duitsland. Opmerkelijk zijn de duidelijke verschillen in de leeftijdsgroepen ten opzichte van de Nederlandse markt. Hoe deze doelgroepen verschillen en wat de customer journey is bij de aanschaf van een e-bike wordt uitgebreid toegelicht in dit jaarlijkse e-bike consumentenonderzoek.

De GfK E-bike Monitor 2021 is inmiddels beschikbaar. Wilt u meer informatie over de GfK E-bike Monitor 2021? Neem dan een kijkje op de GfK landingspagina via deze link E-bike monitor 2021 aanvraagformulier of neem contact op met Account Manager Bikes bij GfK:  Marcel Buskermolen (marcel.buskermolen@gfk.com)..

 

Over de GfK E-bike Monitor (onderzoeksverantwoording)

In 2018 is de GfK E-bike Monitor als eerste in Nederland gelanceerd. De jaarlijkse trends over de doelgroep, motivatie en aankoopgedrag ten aanzien van e-bikes zijn daarin uitgebreid onderzocht. Daarnaast kan GfK (uniek in Nederland) de inzichten koppelen aan de daadwerkelijke verkopen uit de GfK Retail data. Jaarlijks wordt de vragenlijst geüpdatet naar de actualiteit.

D.m.v. een steekproef zijn er respondenten ondervraagd binnen de doelgroep huidige- en potentiële e-bike kopers. De steekproef in Nederland bestond uit 2.000 respondenten, en in Duitsland en Belgiȅ rond de 1.000 respondenten. Het onderzoek is in oktober 2021 uitgevoerd.

Over GfK

GfK verbindt gegevens en wetenschap. Innovatieve onderzoeksoplossingen bieden antwoorden op belangrijke zakelijke vragen rond consumenten, markten, merken en media - nu en in de toekomst. Als onderzoek - en analysepartner belooft GfK zijn klanten over de hele wereld "Growth from Knowledge"

 Latest Press Releases

View all Press