Amstelveen, 12.12.2022

Online bereik zorgverzekering aanbieders stijgt naar > 6 mln personen

Vergelijkingsdiensten vergroten het online bezoek van de aanbieders

In november 2022 is het aantal personen dat online een website en/of app van een zorgverzekering aanbieder bezocht al gestegen naar meer dan 6 miljoen personen (GfK DAM, 43,1%, 6.418.000 personen van 13 jaar en ouder).

Sinds de eerste premies voor het nieuwe jaar beschikbaar kwamen is het bereik in aanloop naar de belangrijke decembermaand al sterk gestegen. De piek in bereik lag in de laatste weken van november. In de vergelijking van de prijzen en diensten hebben in november ook meer dan 4 miljoen personen gebruik gemaakt van de online zorg vergelijkingsdiensten.

Ten opzichte van de maand oktober kennen de aanbieders een stijging in unieke bezoekers van meer dan 25%, ofwel 1,3 miljoen personen. Relatief gezien is de stijging het sterkst in de middengroep sociale klasse (B2) met een stijging van 31%.

Opvallend is ook de stijging onder personen met een lagere opleiding ten opzichte van een jaar eerder; dit jaar heeft 26% van deze groep de zorgverzekering aanbieders online bezocht terwijl dit niveau vorig jaar op 20% lag.

De stijging in bereik van de aanbieders is ook in grote mate afkomstig van de online vergelijkingsdiensten: 83% van de bezoekers van de vergelijkingsdiensten heeft in de maand november ook een aanbieder bezocht. Ook was er een hoge mate van overlap tussen de verschillende aanbieders, wat duidt op oriëntatie en vergelijking tussen de aangeboden verzekeringen.

De verhoogde focus op de nieuwe zorgverzekeringen draagt ook bij aan een hogere bezoekfrequentie: nagenoeg de helft van de online bezoekers in november bezocht op 3 verschillende dagen of vaker online één of meerdere aanbieders. Bij de vergelijkingsdiensten lag dit aandeel van 3+ dagen net iets lager, namelijk op 38%.

Adfact ziet ook een sterke stijging van de offline bestedingen onder verzekeraars en vergelijkingsdiensten in november. Zo stegen deze bestedingen onder zorgverzekering aanbieders in november naar nagenoeg 10 miljoen euro terwijl de online vergelijkingsdiensten 2,2 miljoen euro uitgaven aan offline reclame-uitingen (Bron: adfact november 2022, TV/Radio/Print/Out-of-home/Bioscoop).

 

Bron: GfK GXL DAM, PC/Laptop, smartphone, tablet; de online zorg vergelijkingsdiensten en online merken zorgaanbieders uit deze rapportage bevatten de volgende merken:

Zorgvergelijkers: Independer / Poliswijzer / Pricewise / Zorgkiezer / Zorgwijzer

Zorgaanbieders:  CZ / Defriesland / Ditzo / FBTO / Hemaverzekeringen / Interpolis / Just / Menzis / Nationale Nederlanden / OHRA / Onvz / Promovendum / Unive Verzekeringen / VGZ / Zekur / Zilveren Kruis

 

Over GfK GXL

GXL staat voor GfK Crossmedia Link, het grootschalige crossmediale panel van GfK waarin ook het aankoopgedrag wordt vastgelegd. Het online- en het televisiegedrag wordt passief en single-source gemeten. Daarnaast wordt via jaarlijkse vragenlijsten informatie verzameld over luister- en leesgedrag en ruim 350 andere achtergrond-kenmerken. Meer informatie over het onderzoek en resultaten is te verkrijgen bij Jeroen Nikkel (Jeroen.nikkel@gfk.com).

Over GfK

GfK verbindt gegevens en wetenschap. Innovatieve onderzoeksoplossingen bieden antwoorden op belangrijke zakelijke vragen rond consumenten, markten, merken en media - nu en in de toekomst. Als onderzoek - en analysepartner belooft GfK zijn klanten over de hele wereld "Growth from Knowledge"

Perscontact: Christine de Boer, T +31 6 28 11 77 11, Christine.deBoer@gfk.com

 Latest Press Releases

View all Press