Amstelveen, 20.03.2023

Reisbranche bereikt online meer personen dan pre-corona

Na de magere jaren met reisbeperkingen is het online bereik van de reisbranchemerken in februari 2023 hoger dan pre-corona; ruim 8,6 miljoen unieke personen bezochten één of meerdere websites/apps uit de reisbranche (GfK GXL DAM, 57,5%, 8.632.000 personen van 13 jaar en ouder). Ten opzichte van een jaar eerder is dat een stijging van 25%, ofwel 1.677.000 personen. 

In alle leeftijdsgroepen bezochten in februari van dit jaar meer personen één of meerdere websites/apps uit de reisbranche. De stijging is onder 65-plussers het grootste, onder hen is de groei ten opzichte van een jaar eerder meer dan 30%. Onder 35-49-jarigen is het aandeel bereikten in februari het hoogst: meer dan twee derde van hen bezocht online een reisbranche merk.

In februari 2020, net voor de reisbeperkingen in Nederland, was het online bereik voor het laatst boven de 8 miljoen personen in diezelfde periode. In het opvolgende jaar daalde het bereik aanzienlijk naar minder dan 6 miljoen personen in februari 2021. 

Opvallend is dat in dit jaar meer mensen een bezoek brachten op hun smartphone dan op hun PC/Laptop; het online bereik van reisbranchemerken is via PC/Laptop op gelijk niveau met twee jaar eerder (34%) maar stijgt op smartphone juist (naar 35%). Deze stijging is onder jongeren en 35-49-jarigen het sterkst. 

Ook de bezoekfrequentie is in februari weer op het niveau van februari 2020 hersteld: 45% bezocht de reisbranchemerken 1 of 2 dagen in de maand en 55% 3 dagen of vaker. 

Tussen de merken Booking, Vakantieveilingen en Voordeeluitjes blijkt de grootste online overlap: meer dan een kwart van de Booking-bezoekers hebben ook Vakantieveilingen en Voordeeluitjes in februari bezocht.

 

 

Bron: GfK GXL DAM, PC/Laptop, smartphone, tablet: het online bereik van de reisbranche merken betreft de websites en apps van: Airbnb, Belvilla, Booking, Bungalows.nl, Bungalowspecials, CenterParcs, Cheaptickets.nl, Corendon, De Jong Intra vakanties, D-Reizen, EuroParcs, Expedia, Fletcher, Hotels.com, Hotelspecials, Landal, Natuurhuisje, NS International, Prijsvrij, Roompot, Sunweb, Tix, Tripadvisor, Tripper, Trivago, TUI, Vacansoleil, Vakantiediscounter, Vakantieveilingen, Voordeeluitjes, Weekendje Weg.

Rapport: alle resultaten zijn samengevoegd tot een beknopt rapport, betreffende bereik per doelgroep, online overlap merken, gebruiksintensiteit merken. 

Meer informatie over het onderzoek en de resultaten is te verkrijgen bij Jeroen Nikkel, consultant Media Measurement (jeroen.nikkel@gfk.com).

 

Over GfK GXL

GXL staat voor GfK Crossmedia Link, het grootschalige cross mediale panel van GfK waarin ook het aankoopgedrag wordt vastgelegd. Het online- en het televisiegedrag wordt passief en single-source gemeten. Daarnaast wordt via jaarlijkse vragenlijsten informatie verzameld over het luister- en leesgedrag en ruim 350 andere achtergrond-kenmerken.

Press contact: Jeroen Nikkel, T +3188435-1000, jeroen.nikkel@gfk.comLatest Press Releases

View all Press