Amstelveen, 07.12.2020

Nieuwe records tijdens Black Friday editie 2020

Amstelveen, 7 december 2020 – De markt voor Technologische consumenten producten blijft onverminderd hard groeien in 2020. Black Friday doet daar nog een schepje bovenop. Nu consumenten zich aanpassen aan het "nieuwe normaal", wordt de impact van Covid-19 duidelijk in hun aankoopbeslissingen. 

Bekijk onze infographic 'Wie won Black Friday week 2020?'

Sinds de uitbraak van het Coranavirus in Nederland zien we de markt van technologische consumenten producten sterk groeien. Na de eerst schokgolf kochten consumenten vooral producten die het thuiswerken faciliteren. Je kunt hier denken aan computerschermen en toetsenborden. Daarnaast waren ook vriezers in trek wat te verklaren is door het hamstergedrag in de supermarkten gedurende de eerste weken van het COVID-19 tijdperk.

Tot aan Black Friday zagen we de omzet week op week stijgen in nagenoeg alle aanverwante markten. Deze trend is te verklaren doordat de Nederlandse consument veel meer thuis zit, minder geld uitgeeft aan vrijtijdsbestedingen zoals vakanties en/of horeca gelegenheden terwijl ze wel wat te besteden heeft. Kijkend naar de stijgende trend voorafgaand aan Black Friday was de grote vraag dan ook: Gaat Black Friday nog wel een groot effect hebben op de verkoopcijfers? Het antwoord op deze vraag is volgens onze experts duidelijk een JA.

Nieuwe records Black Friday 2020

Na reeds een zeer sterke Black Friday week in 2019, overtrof ook deze Black Friday editie alle records. Uit de wekelijkse data van GfK Market Intelligence Sales Tracking blijkt dat de markt van technologische consumenten producten niet te stoppen en er wederom een omzetgroei is van 20% (versus week 48 vorig jaar). Ook de twee weken voorafgaand aan Black Friday lieten indrukwekkende cijfers zien.

Tijdens deze editie van Black Friday zagen we vooral dat de ‘Corona gerelateerde producten’ populair waren onder het ‘winkelend’ publiek. Hier kun je denken aan thermometers (+276%), bloeddrukmeters (+107%), en computerschermen (+101%).

Black Friday wordt doorgaans ook als een ‘online sales event’ betiteld, en ook dat is gebleken uit de cijfers. Maar liefst 62% van de omzet is door het online kanaal gegaan, wederom een record!

Over GfK 
GfK verbindt gegevens en wetenschap. Innovatieve onderzoeksoplossingen bieden antwoorden op belangrijke zakelijke vragen rond consumenten, markten, merken en media - nu en in de toekomst. Als onderzoek - en analysepartner belooft GfK zijn klanten over de hele wereld "Growth from Knowledge". 

Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met: Guusje van der Heijden (guusje.vanderheijden@gfk.com).Latest Press Releases

View all Press