24.05.2016

54% van de Nederlandse bevolking heeft een huisdier

26% van de Nederlandse huisdierbezitters heeft een kat, 25% een hond en 11% een vis

54% van de Nederlanders heeft een huisdier. Een kat (26%) of hond (25%) zijn de meest voorkomende huisdieren. Op de derde plaats staat een vis (11%), gevolgd door een vogel (7%) of anders (8%). Meer vrouwen dan mannen hebben een hond of kat. Landen met de meeste huisdieren zijn Argentinië en Mexico (80%). In Zuid Korea komen de minste huisdieren voor (31%).

In dit GfK online onderzoek is aan 27.000 respondenten, uit 22 landen, de volgende vraag gesteld: Heb je momenteel een van de volgende huisdieren (hond, kat, vis, vogel, anders) bij je wonen, zo ja welke?

In Nederland hebben meer vrouwen dan mannen een hond (27% vs 23%) of kat (28% vs 23%). Een vis is een meer geliefd huisdier bij mannen (13% vs 9%). Bij mannen en vrouwen komt de vogel nagenoeg even vaak voor (6% man vs 7% vrouw). Meer vrouwen dan mannen hebben een ander huisdier (11% vs 6%).

Vergelijk andere landen
Wereldwijd gezien is meer dan de helft van de bevolking in het bezit van minimaal 1 huisdier. De hond is het meest voorkomende huisdier (33%) gevolgd door een kat (23%) en vis (12%).
In Rusland, Frankrijk en de VS is de kat het meest geliefde huisdier. In Argentinië, Brazilië en Mexico is de hond het meest favoriet. De vis staat op de eerste plaats in China en in Turkije heeft het merendeel een vogel als huisdier.

In Zuid Amerika zijn de meeste huisdierbezitters, zowel in Argentinië als in Mexico heeft 80% van de bevolking een huisdier. Brazilië volgt daarna met 75%. In de Aziatische landen wonen de minste huisdierbezitters. Zuid Korea staat onderaan met 31%, gevolgd door Hong Kong (35%) en Japan (37%).

Bekijk hier het volledige rapport



Latest Press Releases

View all Press