Amstelveen, 29.06.2023

Consument shopt in de toekomst vaker online en duurzamer, maar niet per se in een metaverse

Consumenten verwachten in de toekomst meer online te gaan besteden. Ze verwachten 37% van hun uitgaven online te besteden in 2028, 5 procentpunt meer dan het werkelijke percentage in 2022. Daarnaast gaan consumenten duurzamere keuzes maken bij hun online aankopen en hechten ze meer waarde aan hun data. Dit blijkt uit onderzoek dat in opdracht van Thuiswinkel.org en haar onderzoeksprogramma ShoppingTomorrow is uitgevoerd door GfK.

 

Consumenten denken meer online te gaan besteden in de toekomst, maar dit percentage is afgenomen. Vorig jaar dacht men namelijk over 5 jaar 41% van hun uitgaven online te gaan doen. Een mogelijke verklaring voor de daling is dat de sluiting van fysieke winkels in de afgelopen jaren de verwachting positief heeft beïnvloed. We zien hierbij wel verschillende verwachtingen per categorie. Zo verwacht de consument vaker online te gaan shoppen voor Elektronica, Food/Nearfood en Health & Beauty, maar minder vaak voor bijvoorbeeld Schoenen & Personal Lifestyle, Kleding en Speelgoed.

 

Consumenten staan positief tegenover een duurzamere toekomst in de retail

Duurzaamheid is voor veel consumenten belangrijk. Zo neemt bijna 9 op de 10 consumenten regelmatig of vaak een eigen tas mee tijdens het winkelen, en controleert een kwart van de consumenten of een product op duurzame wijze is geproduceerd. Nog eens een kwart geeft aan dit in de toekomst vaker te willen doen.

 

“De helft van de consumenten voelt zichzelf verantwoordelijk voor het doen van minder aankopen om het milieu minder te belasten,” zegt Marlene ten Ham, directeur bij Thuiswinkel.org, “maar 35% vindt het een gezamenlijke verantwoordelijkheid van bedrijven en henzelf. Veel bedrijven zetten al goede stappen, maar we kunnen nog meer. Dat betekent dat bedrijven verder moeten werken aan het verduurzamen van hun business, moeten zorgen voor betere producten, verpakkingen, productinformatie en duidelijke implementatie van de circulaire economie om consumenten te helpen in het maken van betere keuzes. Thuiswinkel.org helpt webwinkels daarbij en zet dit jaar stevig in op het verder verduurzamen van de sector.”

 

Bijna 4 op de 10 consumenten koopt regelmatig tweedehands

Tweedehands shoppen lijkt populair. Eén op de drie consumenten verkoopt regelmatig of vaak op online platforms (zoals Marktplaats of Vinted) en 30% koopt ook op die platforms. Tweedehands artikelen kopen in fysieke winkels wordt ook gedaan door zo’n 30% van de consumenten. Over 5 jaar verwacht 19% vaker aan- en verkopen via online platforms te doen, en 16% verwacht vaker fysiek een tweedehands artikel te kopen.

 

De beweegredenen om tweedehands te kopen hebben vaak te maken met lagere kosten (32%) en milieuoverwegingen (14%). Voor 54% van de consumenten is een combinatie van deze factoren belangrijk. De meeste tweedehands aankopen worden gedaan in de categorieën Kleding, Home & Living en Speelgoed. In de toekomst verwacht men vaker tweedehands te gaan kopen in Media & Entertainment, DIY / Garden en wederom Kleding.

 

Nieuwe technologische ontwikkelingen zijn nog niet zo populair

Kijkend naar de toekomst zijn consumenten sceptisch over nieuwe technologische ontwikkelingen. Zo vindt slechts 8% van de consumenten het (zeer) waarschijnlijk om in de toekomst aankopen te gaan doen in een metaverse. Ook hebben consumenten weinig ervaring met nieuwe technologieën zoals Web3 (4%), een metaverse (5%) of collaboratieve AI (7%). Virtual Reality (69%) en digital wallets (53%) zijn bekender.

 

Wil jij het volledige rapport gratis downloaden? Klik dan hier

 

Noot voor de pers

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

 

Tamara De Lange

Marketing Manager Benelux GfK

Telnr: +31 6 38 555 449

E-mail: tamara.delange@gfk.com

 

Marlene ten Ham

Directeur Thuiswinkel.org

Telnr: 06 42 11 43 05

E-mail: marlenetenham@thuiswinkel.org

 

Thuiswinkel.org

Horaplantsoen 20

6717 LT EDE

Telnr: 0318 64 85 75

www.thuiswinkel.org

 

Over Thuiswinkel.org

Thuiswinkel.org is dé stem voor de e-commercesector. Wij zetten ons in voor een eerlijk online ondernemersklimaat, door in Brussel en Den Haag aandacht te vragen voor de thema’s arbeid, duurzaamheid, digitale transformatie en veiligheid.

 

Dat doen wij natuurlijk niet alleen. Thuiswinkel.org heeft ongeveer 2.000 leden die online producten en diensten aan consumenten verkopen. Onze leden realiseren samen ruim 75% van alle online consumentenbestedingen in Nederland. Door ons grote netwerk aan webwinkels, toeleveranciers, vervoerders en kennispartners, weten wij als geen ander wat er speelt in de sector en wat er nodig is om toekomstproof te blijven. Wij verbinden iedereen in de sector via ons onderzoeksprogramma ShoppingTomorrow en helpen in de scholing van werkend en studerend talent met onze e-Academy.

 

Wetgeving op het gebied van e-commerce wordt voor een belangrijk deel bepaald in de Europese Unie. Om een vuist te kunnen maken op het gebied van wet- en regelgeving in Europa én te werken aan een positief ondernemersklimaat, heeft Thuiswinkel.org zich samen met zo’n 20 andere nationale belangenverenigingen verenigd in Ecommerce Europe.

 

GfK. Growth from Knowledge.

Al meer dan 85 jaar verdienen we het vertrouwen van onze klanten over de hele wereld door het oplossen van kritieke zakelijke vragen in hun besluitvormingsproces rond consumenten, markten, merken en media. Onze betrouwbare gegevens en inzichten, samen met geavanceerde AI-mogelijkheden, hebben de toegang tot realtime bruikbare aanbevelingen die de marketing-, verkoop- en organisatorische effectiviteit van onze klanten en partners stimuleren, radicaal veranderd. Zo beloven en leveren wij "Growth from Knowledge".Latest Press Releases

View all Press