Amstelveen, 14.06.2024

Frankrijk grootste favoriet voor EK-titel

In aanloop naar het EK Voetbal heeft GfK een peiling gedaan onder 18.742 Nederlanders van 13 jaar en ouder, om na te gaan hoe men denkt dat Oranje zal presteren tijdens dit toernooi en welk land zich straks Europees Kampioen mag noemen.

De meningen zijn verdeeld. De resultaten wijzen Frankrijk aan als grootste favoriet, 23% van de Nederlanders denkt dat zij kampioen zullen worden. Duitsland volgt met 22%. Een vijfde van de Nederlanders verwacht dat Oranje na 36 jaar eindelijk weer eens Europees Kampioen zal worden. Toch is een groot deel minder positief gestemd, zo verwacht 14% dat we niet verder dan de groepsfase zullen komen en denkt 24% dat we zullen stranden in de kwartfinale. Slechts 1% denkt dat we wel de finale zullen halen, maar deze zullen verliezen. Spanje wordt gezien als vierde kanshebber (13%).

Andere landen die in het onderzoek naar voren kwamen als kanshebbers zijn Engeland (6%), Italië (5%) en Portugal (4%). Ondanks hun rijke voetbalgeschiedenis en talentvolle teams, worden België, Denemarken, Kroatië, Albanië, Schotland, Zwitserland en Oekraïne elk slechts door 1% genoemd als Europees kampioen.

Landen zoals Turkije, Roemenië, Georgië, Oostenrijk, Tsjechië, Polen, Servië, Hongarije, Slovenië en Slowakije worden niet gezien als kampioenskandidaat.

“Het is interessant om te zien hoe de verwachtingen zijn verdeeld onder de deelnemende landen,” zegt Lisanne van Knippenberg, Senior Research Manager, Consumer & Marketing Insights bij GfK. “Hoewel Frankrijk, Duitsland en Nederland als favorieten worden beschouwd, blijft voetbal een onvoorspelbare sport waarin verrassingen altijd mogelijk zijn.”

Het onderzoek van GfK biedt een fascinerende kijk op de verwachtingen van de Nederlandse fans en draagt bij aan de voorpret en de spanning rond het toernooi.

 

Bron: GfK - An NIQ Company

 

Voor meer informatie en details over het onderzoek kunt u contact opnemen met Tamara de Lange.


Media contact
Tamara de Lange
Marketing Manager Benelux
084 35 1000
tamara.delange@gfk.com


Over GfK - An NIQ Company

Al meer dan 89 jaar verdienen we het vertrouwen van onze klanten over de hele wereld door kritieke vragen in hun besluitvormingsproces op te lossen. Wij stimuleren hun groei door een volledig inzicht te bieden in het koopgedrag van hun consumenten en de dynamiek die hun markten, merken en mediatrends beïnvloedt. In 2023 ging GfK samen met NIQ, waardoor twee marktleiders met een ongeëvenaard wereldwijd bereik werden verenigd. Met een holistische retailreading en de meest uitgebreide consumenteninzichten - geleverd met geavanceerde analyses via ultramoderne platforms - stimuleert GfK "Growth from Knowledge".

 Latest Press Releases

View all Press