logo EN

29.06.2017

Tízből hat háztartás vásárolt állateledelt 2016-ban

Az online csatornában egyelőre keveset és ritkán vásárolnak a gazdik

A GfK háztartások privát FMCG-vásárlásait nyomon követő Háztartáspanel adatai szerint hazánkban tízből hat háztartás vásárolt tavaly kutya- vagy macskaeledelt, alkalmanként átlagosan mintegy 1000 forintot költve kedvenceik megfelelő táplálására. Bár az online kosárérték jellemzően magasabb mindkét állateledelféleség esetében és jellemzően a különleges bánásmódot kevéssé igénylő száraz tápokat rendelik a gazdik a világhálón, a webáruházak előtt még komoly távlati lehetőségek állnak a fejlődésre.

A magyar háztartások közel 60 százaléka vásárolt kutya- vagy macskaeledelt a tavalyi, 2016. év során. E körből a kutyaeledelt vásárló háztartások aránya 47 százalékot, míg macskaeledelt vásárlóké 36 százalékot ért el. Tízből két háztartásban (23 százalék) volt átfedés a kétféle állateledel vásárlásában, ők azok, akik mind kutya-, mind pedig macskaeledelt is kosarukba tettek 2016-ban.

Az állateledelt vásárlók aránya az elmúlt három évben folyamatosan növekedett: míg 2014-ben a háztartások 54 százaléka vásárolt állateledelt, addig két évvel később már a vásárlói hatókör 5 százalékponttal bővült.

Macskaeledelre alkalmanként online költenek legtöbbet a gazdik

Macskaeledelre átlagosan egy vásárlás alkalmával 809 forintot adtak ki a háztartások 2016-ban, ami a kosárérték 10 százalékos növekedését mutatja 2014-hez képest. A kereskedelmi csatornák közül az online csatornában látható a vásárlásonként elköltött legmagasabb összeg: itt az adatok az átlagos költés több mint háromszorosát – azaz 2016-ban vásárlásonként 2666 forintot – jelzik.

Online felületen főként száraz eledelt, illetve a nedves alutasakos termékeket rendelnek a háztartások: a költések 48, illetve 37 százaléka származott ebből a két kiszereléstípusból 2016-ban. A magas vásárlói intenzitás ellenére a csatorna részesedése az állateledel piacon még alacsony: 2016-ban mindössze a háztartások macskaeledelre szánt költésének 3 százaléka realizálódott az online csatornában. A csatorna részesedésének növekedését egyelőre gátolja az alacsony vásárlói hatókör – 2016-ban a háztartások mindössze 2 százaléka használta ezt a csatornát macskaeledel beszerzésére –, valamint az alacsony vásárlási gyakoriság. Azok a háztartások, akik vásároltak is macskaeledelt online, is csupán átlagosan 4 alkalommal tettek így a világhálón. Ez pedig alacsony gyakoriságnak számít figyelembe véve, hogy a többi csatornában átlagosan 28 alkalommal (vagyis havonta kétszer) vettek macskájuknak eledelt.

Átlagosan több mint 1000 forint megy vásárlásonként kutyaeledelre

Kutyaeledelre az egy vásárlás során kiadott átlagos összeg magasabb, mint a macskaeledel esetében: 2016-ban ez az érték 1011 forint volt. A kosárérték a kutyaeledel kategóriában is az online csatornában a legmagasabb: az átlagos költés több mint hatszorosa (2016-ban 6225 forint). A csatornában leginkább száraz kutyaeledelt vásároltak a háztartások, a költések 58 százalékát adta ez a kiszerelés forma.

A háztartások kutyaeledel költései alapján az online csatorna súlya még alacsony: mindössze 6 százalékot ért el 2016-ban. Hasonlóan a macskaeledelek piacához, egyelőre itt is alacsony az online vásárló háztartások aránya (2016-ban a háztartások 2 százaléka), illetve a vásárlási gyakoriság (4 alkalom/év, szemben az átlagos 19 alkalommal).

Related Products

 • GfK Point of Sales Tracking

  Product tracking comparison tool measuring market share and brand performance. Data from both retailer and reseller. Regular POS insights across all relevant channels.

  Read more
 • GfK Shopper Behavior

  Support your marketing decisions with comprehensive data and analysis of buyer behavior at all stages of the purchase journey and product lifecycle.

  Read more
 • GfK Why2Buy

  Custom surveys run on GfK’s Consumer Panel to understand the ‘why’ behind shoppers’ purchase behaviour. Results are calibrated to panelists’ purchase behavior.

  Read more

Related Insights

 • 29.06.2020

  News

  Map of the Month: Retail share of private consumption, Europe 2019

  GfK’s Map of the Month for June illustrates the brick-and-mortar retail turnover share of private consumption in Europe in 2019.

 • 26.06.2020

  Reports

  GfK Coronavirus Recovery Atlas: forward mapping for the new market ...

  Our latest in-depth, far-reaching report of market insights, commentary and forward projection for the global TCG market. It is richly illustrated ...

 • 24.06.2020

  Webinars

  GfK Expert Panel - The post-lockdown economy

  Sign up for this on-demand-webinar to get an exclusive insight on how purchasing patterns and retail strategies have changed.

View all Insights