logo EN

23.05.2017

Apák napján innen, anyák napján túl...

3 dolog, amit minden brandnek tudnia kell a mai apukákról

 A feleségemmel együtt gyakran egy huzamban nézünk végig több évadot is a (Magyarországon „Rólunk szól” címen futó) „This is Us” sorozatból. Kétgyermekes apaként abszolút értem a filmbéli apakaraktereket. A sztárok által megformált Randall, William és Jack kitalált, „képernyőre formált” apukák. Nyilván mindháromnak megvan a maga hibája, de úgy érzem, apaként én magam is a három figura egyfajta elegyét testesítem meg. Kedves vagyok és barátságos, mint Randall, erős és támogató, mint Jack, bölcs és vagány, mint William. 

Van azonban ezeknek az apukáknak egy közös tulajdonságuk is: részt akarnak venni gyermekeik (és unokáik) mindennapjaiban!

Az üzenet a marketing számára

A sorozatnak van egy fontos üzenete a  marketingszakemberek számára a Randall-hez, Williamhez és Jackhez hasonló apukákról (és nagypapákról). A GfK globális trendeket vizsgáló 18 országban elvégzett „Consumer Life” tanulmánya szerint a napjaink apukái a korábbi évekhez képest sokkal inkább kiveszik a részüket a házimunkából, így a főzésből, a takarításból és a hétközi bevásárlásból. Mi több – ahogy azt „Rólunk szól” találóan mintázza –, a hagyományos apaszerepet napjainkra felváltotta egy sokkal lendületesebb és gyakorlatiasabb archetípus. Ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy az apukák az új anyukák. Az apák persze továbbra is szeretnek visszahúzódni „barlangjukba” csakúgy, mint elbújni a kimosott ruhák összehajtogatásának feladata elől. És igazság szerint vannak tanulmányok, amelyek szerint visszatérőben vagyunk a hagyományos „társadalmi szerepekhez” – különösen az Egyesült Államokban. E megállapításokat pedig a GfK legutóbbi Consumer Life tanulmánya is alátámasztja. Napjaink valósága azonban azt diktálja, és arra ösztökéli az apukákat, hogy egyre inkább „legyenek jelen” és vegyenek részt a házimunkában, valamint gyermekeik életében is, ami már a reklámokban is megjelent. Kedvenceim a Google (Dear Sophie) és a Hyundai (Dad’s Sixth Sense).)

Tehát mit szükséges tudnia a marketingszakembereknek napjaink apukáiról?

1.     Szeretünk úttörők lenni és új módon közelíteni a házimunkákhoz

Különösen a konyhában, ahol mi apukák egy hangyányit többet kísérletezünk, mint az anyukák. Az effajta otthoni innováció nem mindig bizonyul egyértelmű sikernek, hiszen bár az apukák fele magának vindikálja a „legjobb szakács” címet, a gyerekek túlnyomórészt anyut hozzák ki győztesnek.

2.     Okosabb vásárlók vagyunk - menő márkákkal és egy csipet nosztalgiával

Az apukák egyedi látásmódot hoznak a heti bevásárló körutakba. Különösen szeretünk jó „üzletet” kötni, ugyanakkor a márkák által – különösen a gyermekkorunkból ismert márkák által - erőteljesen befolyásolhatók vagyunk.

3.     Vehemensen kutatunk, mielőtt döntünk egy vásárlásról (különösen, ha drága dolgokról van szó)

Egyre inkább jellemző, hogy az apukák online és offline is tájékozódnak, mielőtt meghoznak egy döntést. És minden az útmutatást soha nem kérő férfiakról szóló viccel ellentétben egyre többen vannak azok, akik felvilágosításért az értékesítőkhöz fordulnak.

 

Az apák szerepe örökre megváltozott nem csak a tévéműsorokban és a reklámokban, de a való életben is. A marketingszakembereknek pedig felelőssége és üzleti szempontból kötelessége őket az új valósághoz illeszkedő módon elkötelezni anélkül, hogy nyeretlen kétévesnek tekintetnénk őket.

Most bocsássanak meg, ki kell vennem a fűszeres kacsamellet a sütőből! A négyévesem imádni fogja!


A cikk eredeti formájában a GfK blogoldalán olvasható. 

Related Products

 • GfK Point of Sales Tracking

  Product tracking comparison tool measuring market share and brand performance. Data from both retailer and reseller. Regular POS insights across all relevant channels.

  Read more
 • GfK Shopper Behavior

  Support your marketing decisions with comprehensive data and analysis of buyer behavior at all stages of the purchase journey and product lifecycle.

  Read more
 • GfK Why2Buy

  Custom surveys run on GfK’s Consumer Panel to understand the ‘why’ behind shoppers’ purchase behaviour. Results are calibrated to panelists’ purchase behavior.

  Read more

Related Insights

 • 29.06.2020

  News

  Map of the Month: Retail share of private consumption, Europe 2019

  GfK’s Map of the Month for June illustrates the brick-and-mortar retail turnover share of private consumption in Europe in 2019.

 • 26.06.2020

  Reports

  GfK Coronavirus Recovery Atlas: forward mapping for the new market ...

  Our latest in-depth, far-reaching report of market insights, commentary and forward projection for the global TCG market. It is richly illustrated ...

 • 24.06.2020

  Webinars

  GfK Expert Panel - The post-lockdown economy

  Sign up for this on-demand-webinar to get an exclusive insight on how purchasing patterns and retail strategies have changed.

View all Insights