logo EN

29.06.2020

Játékra fel!

A GfK 2018 szeptemberétől már a hagyományos játékpiacot is monitorozza 11 különböző árucsoportra bontva. 

Ennek köszönhetően már 4 szezon adatai is rendelkezésre állnak. Külön vizsgáljuk az online és a tradicionális vásárlások arányát és trendjeit.

Az elmúlt néhány hónapban lezajlott vészterhes időszak természetesen a játék piacot sem hagyta változatlanul.  

Tudni szeretné:

 • Hogyan alakultak az egyes árucsoportok egymáshoz viszonyított arányai értékben?
 • Milyen hatással voltak a boltbezárások az eladásokra?
 • Tudja helyettesíteni az online vásárlás a bolti forgalmat?

 

A GfK kutatásából kiderül, hogy a játékok esetén a válasz: IGEN!

 

Akár az elmúlt 4 hónapot nézve, akár csak a karantén alatti 2 hónapot  vizsgálva látható, hogy a magyar játékpiac bizony még növekedni is képes volt az előző év azonos időszakához képest. Ez köszönhető a márciusi és áprilisi online értékesítés megduplázódásának.

Adatainkból az látható, hogy az egész időszak legnagyobb győztese a kültérijáték kategória (Sport &Leisure), melyben 55%-os értékbeli növekmény realizálódott. Persze a tavasz beköszöntével ez a kategória mindig ugrásszerű növekedésnek indul, de most a megszokotthoz képest is kiemelkedő a változás. Ez magyarázható azzal, hogy a kijárási korlátozások hatására a családok -már akik megtehették- saját kertjeikbe a gyermekeknek trambulint vettek. Mivel viszonylag drága termékről van szó, így az értékben a forgalom jelentősen nőtt.

 

A második helyen kis lemaradással a társasjáték kategória (Games & Puzzles) található 46,8%-os növekedéssel az előző évhez képest.  Ez többek közt annak köszönhető, hogy ezen termékek megvásárlása előtt a fogyasztók főként leírásokból, vagy játékmenetet tartalmazó videókból tájékozódnak, így a hagyományos boltoknak kisebb a befolyása a választás során. Ennek következtében a vásárlásokat tökéletesen ki tudták szolgálni az internetes kereskedők.

 

Mely szegmenseket érintett negatívan a járvány miatt kialakult helyzet?

A hipermarketek ugyan nyitva maradhattak, de kevesen vitték magukkal a gyermeküket, és mivel mindenki a lehető legkevesebb időt szerette volna zárt térben eltölteni, így  bizonyára nem álltak meg nézelődni a játékrészlegen hosszú percekre. Ennek következtében az általában támogatott kihelyezésekkel értékesített akciófigurák (-12%), gyűjthető babák (-9,5%), és a kasszazónás kisautók is (-25%) eladása csökkent leginkább.

 

Összességében tehát a COVID hatására a magyar játékpiac nem torpant meg, csak átrendeződött.

 

Ha további kérdése lenne a témával kapcsolatban keresse bizalommal a GfK játékpanel kutatásáért felelős kollégánkat:

 

Takaró László

Tel: +3630 815 4 888

Mail: laszlo.takaro@gfk.com

 

Related Insights

 • 26.06.2020

  Reports

  GfK Coronavirus Recovery Atlas: forward mapping for the new market ...

  Our latest in-depth, far-reaching report of market insights, commentary and forward projection for the global TCG market. It is richly illustrated ...

 • 13.07.2020

  News

  Map of the Month: FMCG share of brick-and-mortar retail turnover, ...

  GfK’s Map of the Month for July illustrates fast-moving consumer goods’ (FMCG) share of brick-and-mortar retail turnover in Europe in 2019.

 • 29.06.2020

  News

  Map of the Month: Retail share of private consumption, Europe 2019

  GfK’s Map of the Month for June illustrates the brick-and-mortar retail turnover share of private consumption in Europe in 2019.

View all Insights