logo EN

24.05.2017

2 kézzelfogható előny, ami a pozitív ügyfélélményből fakad.

Az ügyfelek és vásárlók élményekre vágynak. Méghozzá POZITíV ÉLMÉNYEKRE – így, nagy betűvel. Azok a gyártók és szolgáltatók pedig, akiknek sikerül pozitív élményeket nyújtaniuk ügyfeleiknek, igen közel kerülhetnek ahhoz, hogy erős kapcsolat alakuljon ki a márkázott termékük/szolgáltatásuk és a mindenkori „használók” között.

Miért is fontos ez?

Azért, mert az erős márka–fogyasztó kapcsolatnak kézzelfogható előnyei vannak:

· háromszor több pozitív üzenet keletkezik a „szájpropaganda” (word of mouth) útján

 

Könnyű belátni a barátok/ismerősök/családtagok ajánlásainak fontosságát. Csak egyetlen egyszerű, iparág-specifikus példát említve: a banki szolgáltatásokról való információszerzés egyik kiemelt forrása rendre a barátok szava. Különösen így van ez az elsődlegesen az interneten tájékozódó 18-29 éves fiatalok körében, akiknek mintegy 40 százaléka a barátoktól kér útmutatást, mielőtt bármilyen pénzintézeti szolgáltatást venne igénybe.

 

· ötször nagyobb szeletet hasít ki a vevő ezirányú kiadásaiból az „erős” márka, mint a konkurense

Csak jusson eszébe mindenkinek az online vásárlás jellemző működési modellje Magyarországon. Ugyanazért a fogyasztói pénztárcáért küzdenek a vállalkozások ma már úgy az offline, mint az online térben, az értékesítéssel egyidejűleg a „harc” is többcsatornássá vált. A vásárlás előtti tájékozódás egyik formája az, amikor a vásárlást megelőzően a fogyasztók – nem kevesen, hanem immár tízből négyen - mobilon rákeresnek a terméket már használók véleményére. Az erős márkakötődés révén elhangzó pozitív üzenetek ezen a ponton már forintra válthatók. Akár ötször többre, mint amennyit a versenytárs magához tud vonzani.


A márkával kapcsolatos fogyasztói élmények nem statikusak, hanem fejlődnek, mondhatnánk úgy is: egy utat járnak be, találkozásról találkozásra, tapasztalásról tapasztalásra. Az első találkozás kiválthat lelkesedést, de azonnali elutasítást is, ami persze meghatározza a márkának a fogyasztó felé folytatott további kommunikációjának kiindulási alapját, hangsúlyait és irányát.

A GfK azt mutatja meg, hogy ezek a találkozások és tapasztalások hogyan működnek együtt a média- és kommunikációs stratégia optimalizálása érdekében.

Related Products

 • GfK Point of Sales Tracking

  Product tracking comparison tool measuring market share and brand performance. Data from both retailer and reseller. Regular POS insights across all relevant channels.

  Read more
 • GfK Shopper Behavior

  Support your marketing decisions with comprehensive data and analysis of buyer behavior at all stages of the purchase journey and product lifecycle.

  Read more
 • GfK Why2Buy

  Custom surveys run on GfK’s Consumer Panel to understand the ‘why’ behind shoppers’ purchase behaviour. Results are calibrated to panelists’ purchase behavior.

  Read more

Related Insights

 • 29.06.2020

  News

  Map of the Month: Retail share of private consumption, Europe 2019

  GfK’s Map of the Month for June illustrates the brick-and-mortar retail turnover share of private consumption in Europe in 2019.

 • 26.06.2020

  Reports

  GfK Coronavirus Recovery Atlas: forward mapping for the new market ...

  Our latest in-depth, far-reaching report of market insights, commentary and forward projection for the global TCG market. It is richly illustrated ...

 • 24.06.2020

  Webinars

  GfK Expert Panel - The post-lockdown economy

  Sign up for this on-demand-webinar to get an exclusive insight on how purchasing patterns and retail strategies have changed.

View all Insights