logo DE

29.06.2017

Tízből hat háztartás vásárolt állateledelt 2016-ban

Az online csatornában egyelőre keveset és ritkán vásárolnak a gazdik

A GfK háztartások privát FMCG-vásárlásait nyomon követő Háztartáspanel adatai szerint hazánkban tízből hat háztartás vásárolt tavaly kutya- vagy macskaeledelt, alkalmanként átlagosan mintegy 1000 forintot költve kedvenceik megfelelő táplálására. Bár az online kosárérték jellemzően magasabb mindkét állateledelféleség esetében és jellemzően a különleges bánásmódot kevéssé igénylő száraz tápokat rendelik a gazdik a világhálón, a webáruházak előtt még komoly távlati lehetőségek állnak a fejlődésre.

A magyar háztartások közel 60 százaléka vásárolt kutya- vagy macskaeledelt a tavalyi, 2016. év során. E körből a kutyaeledelt vásárló háztartások aránya 47 százalékot, míg macskaeledelt vásárlóké 36 százalékot ért el. Tízből két háztartásban (23 százalék) volt átfedés a kétféle állateledel vásárlásában, ők azok, akik mind kutya-, mind pedig macskaeledelt is kosarukba tettek 2016-ban.

Az állateledelt vásárlók aránya az elmúlt három évben folyamatosan növekedett: míg 2014-ben a háztartások 54 százaléka vásárolt állateledelt, addig két évvel később már a vásárlói hatókör 5 százalékponttal bővült.

Macskaeledelre alkalmanként online költenek legtöbbet a gazdik

Macskaeledelre átlagosan egy vásárlás alkalmával 809 forintot adtak ki a háztartások 2016-ban, ami a kosárérték 10 százalékos növekedését mutatja 2014-hez képest. A kereskedelmi csatornák közül az online csatornában látható a vásárlásonként elköltött legmagasabb összeg: itt az adatok az átlagos költés több mint háromszorosát – azaz 2016-ban vásárlásonként 2666 forintot – jelzik.

Online felületen főként száraz eledelt, illetve a nedves alutasakos termékeket rendelnek a háztartások: a költések 48, illetve 37 százaléka származott ebből a két kiszereléstípusból 2016-ban. A magas vásárlói intenzitás ellenére a csatorna részesedése az állateledel piacon még alacsony: 2016-ban mindössze a háztartások macskaeledelre szánt költésének 3 százaléka realizálódott az online csatornában. A csatorna részesedésének növekedését egyelőre gátolja az alacsony vásárlói hatókör – 2016-ban a háztartások mindössze 2 százaléka használta ezt a csatornát macskaeledel beszerzésére –, valamint az alacsony vásárlási gyakoriság. Azok a háztartások, akik vásároltak is macskaeledelt online, is csupán átlagosan 4 alkalommal tettek így a világhálón. Ez pedig alacsony gyakoriságnak számít figyelembe véve, hogy a többi csatornában átlagosan 28 alkalommal (vagyis havonta kétszer) vettek macskájuknak eledelt.

Átlagosan több mint 1000 forint megy vásárlásonként kutyaeledelre

Kutyaeledelre az egy vásárlás során kiadott átlagos összeg magasabb, mint a macskaeledel esetében: 2016-ban ez az érték 1011 forint volt. A kosárérték a kutyaeledel kategóriában is az online csatornában a legmagasabb: az átlagos költés több mint hatszorosa (2016-ban 6225 forint). A csatornában leginkább száraz kutyaeledelt vásároltak a háztartások, a költések 58 százalékát adta ez a kiszerelés forma.

A háztartások kutyaeledel költései alapján az online csatorna súlya még alacsony: mindössze 6 százalékot ért el 2016-ban. Hasonlóan a macskaeledelek piacához, egyelőre itt is alacsony az online vásárló háztartások aránya (2016-ban a háztartások 2 százaléka), illetve a vásárlási gyakoriság (4 alkalom/év, szemben az átlagos 19 alkalommal).

Related Products

 • GfK Why2Buy

  Kundenumfragen werden im GfK Consumer Panel durchgeführt, um zu verstehen, warum Shopper ein bestimmtes Kaufverhalten aufweisen. Die Ergebnisse werden anhand des Kaufverhaltens der Panelmitglieder kalibriert.

  Read more
 • GfK Demand Forecasting

  Präzise und zeitnahe Verkaufsprognosen zum Verständnis der aktuellen und zukünftigen Nachfrage nach Technologiegeräten. Basierend auf POS-Daten von GfK sowie globalen und regionalen Experten.

  Read more
 • GfK Shopper Behavior

  Stützen Sie Ihre Marketingentscheidungen durch umfassende Daten und Analysen zum Kaufverhalten aus allen Phasen des Kaufprozesses und des Produktlebenszyklus.

  Read more

Related Insights

 • 13.07.2020

  News

  Bild des Monats: FMCG-Anteil am stationären Einzelhandelsumsatz, ...

  Das GfK Bild des Monats für Juli zeigt den FMCG-Anteil am stationären Einzelhandelsumsatz in Europa im Jahr 2019.

 • 03.07.2020

  Webinars

  GfK Live-Webinar „Produktspezifische Marktpotenziale lokalisieren“

  Melden Sie sich jetzt kostenfrei zu unserem Webinar am 16. Juli an.

 • 03.07.2020

  Events

  Aufzeichnungen und Unterlagen der Digital Geomarketing Days

  Schauen Sie sich jetzt kostenfrei die Aufzeichnungen unserer Digital Geomarketing Days an und laden Sie sich die Unterlagen herunter.

View all Insights