logo DE

23.05.2017

Apák napján innen, anyák napján túl...

3 dolog, amit minden brandnek tudnia kell a mai apukákról

 A feleségemmel együtt gyakran egy huzamban nézünk végig több évadot is a (Magyarországon „Rólunk szól” címen futó) „This is Us” sorozatból. Kétgyermekes apaként abszolút értem a filmbéli apakaraktereket. A sztárok által megformált Randall, William és Jack kitalált, „képernyőre formált” apukák. Nyilván mindháromnak megvan a maga hibája, de úgy érzem, apaként én magam is a három figura egyfajta elegyét testesítem meg. Kedves vagyok és barátságos, mint Randall, erős és támogató, mint Jack, bölcs és vagány, mint William. 

Van azonban ezeknek az apukáknak egy közös tulajdonságuk is: részt akarnak venni gyermekeik (és unokáik) mindennapjaiban!

Az üzenet a marketing számára

A sorozatnak van egy fontos üzenete a  marketingszakemberek számára a Randall-hez, Williamhez és Jackhez hasonló apukákról (és nagypapákról). A GfK globális trendeket vizsgáló 18 országban elvégzett „Consumer Life” tanulmánya szerint a napjaink apukái a korábbi évekhez képest sokkal inkább kiveszik a részüket a házimunkából, így a főzésből, a takarításból és a hétközi bevásárlásból. Mi több – ahogy azt „Rólunk szól” találóan mintázza –, a hagyományos apaszerepet napjainkra felváltotta egy sokkal lendületesebb és gyakorlatiasabb archetípus. Ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy az apukák az új anyukák. Az apák persze továbbra is szeretnek visszahúzódni „barlangjukba” csakúgy, mint elbújni a kimosott ruhák összehajtogatásának feladata elől. És igazság szerint vannak tanulmányok, amelyek szerint visszatérőben vagyunk a hagyományos „társadalmi szerepekhez” – különösen az Egyesült Államokban. E megállapításokat pedig a GfK legutóbbi Consumer Life tanulmánya is alátámasztja. Napjaink valósága azonban azt diktálja, és arra ösztökéli az apukákat, hogy egyre inkább „legyenek jelen” és vegyenek részt a házimunkában, valamint gyermekeik életében is, ami már a reklámokban is megjelent. Kedvenceim a Google (Dear Sophie) és a Hyundai (Dad’s Sixth Sense).)

Tehát mit szükséges tudnia a marketingszakembereknek napjaink apukáiról?

1.     Szeretünk úttörők lenni és új módon közelíteni a házimunkákhoz

Különösen a konyhában, ahol mi apukák egy hangyányit többet kísérletezünk, mint az anyukák. Az effajta otthoni innováció nem mindig bizonyul egyértelmű sikernek, hiszen bár az apukák fele magának vindikálja a „legjobb szakács” címet, a gyerekek túlnyomórészt anyut hozzák ki győztesnek.

2.     Okosabb vásárlók vagyunk - menő márkákkal és egy csipet nosztalgiával

Az apukák egyedi látásmódot hoznak a heti bevásárló körutakba. Különösen szeretünk jó „üzletet” kötni, ugyanakkor a márkák által – különösen a gyermekkorunkból ismert márkák által - erőteljesen befolyásolhatók vagyunk.

3.     Vehemensen kutatunk, mielőtt döntünk egy vásárlásról (különösen, ha drága dolgokról van szó)

Egyre inkább jellemző, hogy az apukák online és offline is tájékozódnak, mielőtt meghoznak egy döntést. És minden az útmutatást soha nem kérő férfiakról szóló viccel ellentétben egyre többen vannak azok, akik felvilágosításért az értékesítőkhöz fordulnak.

 

Az apák szerepe örökre megváltozott nem csak a tévéműsorokban és a reklámokban, de a való életben is. A marketingszakembereknek pedig felelőssége és üzleti szempontból kötelessége őket az új valósághoz illeszkedő módon elkötelezni anélkül, hogy nyeretlen kétévesnek tekintetnénk őket.

Most bocsássanak meg, ki kell vennem a fűszeres kacsamellet a sütőből! A négyévesem imádni fogja!


A cikk eredeti formájában a GfK blogoldalán olvasható. 

Related Products

 • GfK Why2Buy

  Kundenumfragen werden im GfK Consumer Panel durchgeführt, um zu verstehen, warum Shopper ein bestimmtes Kaufverhalten aufweisen. Die Ergebnisse werden anhand des Kaufverhaltens der Panelmitglieder kalibriert.

  Read more
 • GfK Demand Forecasting

  Präzise und zeitnahe Verkaufsprognosen zum Verständnis der aktuellen und zukünftigen Nachfrage nach Technologiegeräten. Basierend auf POS-Daten von GfK sowie globalen und regionalen Experten.

  Read more
 • GfK Shopper Behavior

  Stützen Sie Ihre Marketingentscheidungen durch umfassende Daten und Analysen zum Kaufverhalten aus allen Phasen des Kaufprozesses und des Produktlebenszyklus.

  Read more

Related Insights

 • 03.07.2020

  Webinars

  GfK Live-Webinar „Produktspezifische Marktpotenziale lokalisieren“

  Melden Sie sich jetzt kostenfrei zu unserem Webinar am 16. Juli an.

 • 03.07.2020

  Events

  Aufzeichnungen und Unterlagen der Digital Geomarketing Days

  Schauen Sie sich jetzt kostenfrei die Aufzeichnungen unserer Digital Geomarketing Days an und laden Sie sich die Unterlagen herunter.

 • 01.07.2020

  Reports

  Ready to go green?

  Nachhaltige Verpackung, natürliche Inhaltsstoffe, „Frei von“, zero waste… – was sind die Must-haves und Nice-to-haves für die Käufer Ihrer Marke oder ...

View all Insights